#deliJezusa 45. dan, sporočilo p. Marka Rupnika

Sijaj Očetove ljubezni

Danes je velika sobota. To je zadnji dan velikonočnega tridnevja in dan pred veliko nočjo, ki je največji krščanski praznik. Na ta dan duhovniki zgodaj zjutraj blagoslovijo ogenj in vodo, s katerim verniki pokadimo in pokropimo svoje domove. K blagoslovu prinesemo velikonočne jedi, ki imajo posebno simboliko. Šunka predstavlja Kristusovo telo, hren nas spominja na žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit, okrogla potica simbolizira trnovo krono in rdeči pirhi kaplje Kristusove krvi. Sobota je dan spoštljive tihote in celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu. Tja je bil prinesen po smrti na križu na veliki petek.

Velika sobota se zvečer nadaljuje z velikonočno vigilijo, ki je najbolj slovesno bogoslužje celotnega cerkvenega leta. Prične se zunaj cerkve z blagoslovom novega ognja, v katerem zremo srčiko skrivnosti, ki jo bomo slavili celo noč – skrivnost Kristusovega vstajenja. Kakor plamen, ki použije drva, da izginejo in razsvetli noč, tako mi v velikonočni vigiliji prehodimo pot iz podzemlja, kraljestva smrti, do Očeta.

Izzivi:

Danes obišči Jezusa v Božjem grobu in nekaj trenutkov nameni premišljevanju njegovega trpljenja in smrti ter o upanju velike sobote na vstajenje od mrtvih.
Na čajno svečko napiši lepo misel ali citat iz Svetega pisma ter jo nekomu podari. Ne pozabi mu zraven podariti tudi nasmeha.
Med molitvijo se zahvali Jezusu za vso Njegovo neskončno ljubezen, ki nam jo daje.

Blagoslovljen dan!
Ekipa #deliJezusa

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top