Feministke so si izborile nevarno viagro za ženske Addyi

V okviru kampanje Even the score (Izenačimo rezultat), ki izhaja iz dejstva, da obstaja za moške več kot 20 zdravil za zdravljenje erektilnih motenj/libido, za ženske pa nobeno, so v podjetju Sprout pharmaceutical uspeli prepričati številna feministična gibanja, da si morajo izboriti še pravico do »ženske viagre«. Feministične aktivistke so skočile v zrak in dosegle svoje. Strokovnjaki ameriške agencije za zdravila (FDA) so popustili in zdravilo odobrili za uporabo, čeprav ima zdravilo Flibanserin v resnici zelo majhen učinek na libido, ob tem pa veliko škodljivih stranskih učinkov.

Pred kratkim je večina naših in svetovnih medijev poročala o velikem napredku na področju zdravljenja težav pri spolnosti, s prvo odobritvijo ameriške agencije za zdravila (FDA) prodaje pripravka, ki naj bi povečeval spolno slo pri ženskah, ki trpijo za pomanjkanjem libida. Zdravilo, ki ga boste prepoznali pod imenom Addyi vsebuje snov flibanserin, ki so jo prvi odkrili v nemškem podjetju Boehringer Ingelheim, ko so iskali nova zdravila za zdravljenje depresivnih motenj. Za zdravljenje depresivnh motenj se flibanserin ni izkazal učinkovit, ugotovili pa so manjši vpliv na zviševanje libido/spolne sle pri ženskah; pozitiven vpliv na povečanje spolne sle ima le pri 8-13 % žensk. Podjetju Boehringer ni uspelo zdravila pripeljati na trg zaradi pomislekov regulatornih organov o zelo nizki uspešnosti delovanja in številnih, tudi resnih, stranskih učinkih zdravila, zaradi česar so nato patent prodali manjšemu farmacevtskemu podjetju Sprout pharmaceutical iz ZDA.

Neučinkovito zdravilo ima kopico stranskih učinkov
Po podatkih iz klinične raziskave ima zdravilo flibanserin precej stranskih učinkov. Pri rednem jemanju naj bi se pri vsaki peti ženski pojavljali stranski učinki v obliki nenadnih omedlevic, hitrega in močnega znižanja krvnega pritiska ter slabosti in vrtoglavice. Še posebej nevarno pa naj bi bilo hkratno jemanje flibanserina skupaj z alkoholom, saj lahko alkohol še močno poveča nevarnost pojava prej naštetih stranskih učinkov. Zaradi vsega naštetega je tudi FDA, zdaj, ko je odobrila prodajo zdravila, to storila z zadržkom, da ga lahko prodajajo samo dobro usposobljeni zdravniki in s posebnimi opozorili o nevarnosti uporabe.

Lahko se vprašamo, ali bodo res vse ženske, ki bi želele jemati to zdravilo, upoštevale pravilo, da ves čas jemanja zdravila (zdravilo je potrebno jemati vsakodnevno dalj časa, da naj bi imelo učinek) ne smejo uživati alkohola? In da ga zaradi nevarnosti omedlevanja lahko jemljejo samo zvečer, saj bi jutranje jemanje lahko povzročalo omedlevice npr. med vožnjo v avtomobilu.

Dolgoročno lahko zdravilo povzroči depresijo
Flibanserin deluje na možgane, na sprejemnike za snov serotonin, ki je vključena v številne procese urejanja delovanja naših možganov in našega obnašanja. Flibanserin tako zmanjšuje aktivnost serotonina s tem, da preprečuje njegovo vezavo na serotoninske receptorje, beljakovine, preko katerih serotonin celicam sporoča svoja sporočila. A serotonin ima številne pomembne funkcije v možganih in nepravilnosti v njegovem delovanju so povezane z nekaterimi duševnimi boleznimi. Depresivna motnja se tako povezuje s prenizko vsebnostjo serotonina v živčnih celicah in najpomembnejša zdravila za depresivno motnjo so ravno zdravila, ki zvišujejo raven serotonina v možganskih celicah. Poleg tega je serotonin vključen v procese urejanja nasilnega obnašanja, odvisnosti in še številne druge. Glede na delovanje zdravila, bi bilo zelo pričakovana sprožitev depresivne motnje, saj flibanserin deluje ravno nasprotno sistemu, ki preprečuje pojav depresivnosti.

Neverjeten politični vpliv feminističnih gibanj
Zakaj je FDA sploh odobrila takšno zdravilo? Podjetje Sprout pharmaceutical se je lotilo postopka prijave skrajno prefinjeno. Ker je vedelo, da je podjetju Boehringer že spodletelo pri poskusu registracije/odobritve tega zdravila, je pred prijavo pri FDA, sprožilo obsežno marketinško kampanjo, za katero je najelo ugledno marketinško agencijo. V okviru te kampanje, ki je izhajala iz izhodišča, da obstaja za moške več kot 20 zdravil za zdravljenje erektilnih motenj/libido, za ženske pa nobeno (kampanjo so imenovali Even the score, kar v prevodu pomeni “izenačimo rezultat”), so uspeli prepričati številna feministična gibanja in aktivistke. Kampanja je postala politično pomembna in slišana in zaradi nje so na koncu strokovnjaki FDA popustili in zdravilo odobrili za uporabo, čeprav ne brez nesoglasij.

Niti eden od 24-ih članov odbora FDA ni glasoval za prosto prodajo zdravila na trgu, 18 se jih je strinjalo, da lahko zdravilo prodajajo pod posebnim nadzorom in s poudarkom na seznanjanju vseh uporabnic o nevarnostih zdravila, 6 od 24-ih članov odbora pa je glasovalo proti odobritvi.Srhljivo je, kakšno moč imajo feministična gibanja in kako velik vpliv imajo na politiko in gospodarstvo. To že zdavnaj niso več zatirane ženske, ki se morajo boriti za enakopravnost, ampak nevarne Harpije, ki s svojo bojevitostjo škodijo sebi in drugim. V tem boju so povsem izgubile glavo. So se - preden so skočile v zrak - sploh pozanimale o tem, da je učinek zdravila izjemno majhen, da se bodo pri več ženskah, kot jim bo zdravilo pomagalo, pokazali resni stranski učinki, ki v skrajnih primerih lahko celo povzročijo smrt (zaradi hudega padca krvnega pritiska ali zaradi omedlevice npr. med vožnjo avtomobila), in o tem, da varnost dolgotrajnega jemanja zdravila sploh ni proučena in glede na njegovo delovanje obstaja velika verjetnost, da bo škodljivo delovalo na možgane?

V.V.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top