Gibanje za otroke in družine v sredo, 11. 1., v parlamentu za spoštovanje pravic vnukov in starih staršev

Metka Zevnik, Aleš Primc in Franci Donko iz Gibanja za otroke in družine bodo v sredo, 11. 1. ob 9.00, v parlamentu predstavili novelo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Gibanje za otroke in družine se vseskozi aktivno zavzema za spoštovanje pravic vnukov in starih staršev ter takojšnjo vrnitev koroških dečkov v njuno edino družino babice in dedka, kot pravično rešitev nezakonitega odvzema. Da se podobni primeri v Sloveniji ne bi več dogajali, je Gibanje za otroke in družine predlagalo nujne spremembe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih in v prvih dneh septembra 2016 samo v treh dneh zbralo skoraj 8.000 podpisov podpore svojemu predlogu. Gre za zakonske spremembe, ki bi omogočile posvojitve vnukov s strani starih staršev, izraz poslednje volje staršev v zvezi z njihovimi otroki, vključitev starih staršev v postopke v primeru, da vnuki izgubijo starše ter odvzem roditeljske pravice staršem, ki ubijejo moža, ženo, partnerja, partnerico, otroka, tasta ali taščo. Gibanje za otroke in družine se zavzema tudi za vsestransko prenovo centrov za socialno delo, ki morajo postati ljudem prijazne ustanove, ki ne bodo kršile človekovih pravic, kot je to v večini demokratičnih držav.

Ravnanje socialnih služb v Angliji zgled za naše CSD - družinska tragedija v Angliji

V Angliji se je v letu 2016 zgodila tragedija, v kateri je oče dveh majhnih fantkov umoril njuno mamo, sam pa je kmalu pristal v zaporu. Gre za precej podoben primer, kot se je zgodil nesrečnima koroškima dečkoma.

Zločin se je zgodil februarja 2016, pri čemer so morali umor najprej raziskati in ga očetu dečkov dokazati.  Sojenje je trajalo 3 tedne, oče, ki je dečkoma ubil mamo, je bil obsojen na dosmrtni zapor.  Babica  je takoj postala skrbnica obeh vnukov, dečka pa sta našla nov dom v družini njune babice.  Njihov CSD  je bil starim staršem v pomoč, kako otrokom spregovoriti o smrti matere in o odsotnosti očeta.  Podobna zgodba, pa vendar vse precej drugače, kot pri nas.

Koroška dečka čakata na vrnitev domov

V Gibanju za otroke in družine smo odgovorne  pozvali k spoštovanju sodbe Vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo vse odločbe v zadevi koroških dečkov.Vpleteni bodo morali prej ali slej priznati napake, prevzeti odgovornost za posledice ter zgodbo vrniti v izhodišče in otrokoma vrniti babico in dedka. Ko bosta na varnem, pa pogledati  ali potrebujejo kakšno pomoč strokovne službe. Tako kot so to pravilno storile socialne službe v angleškem primeru. Koroškima  dečkoma je  treba nemudoma omogočiti okolje za zdravo rast in razvoj. Stroka se mora zaradi dobrobiti otrok ozreti na njuno doživljanje, na njun čustveni svet, na  potrebe, ki jih imata v tem razvojnem obdobju. To pa je predvsem varna,  ljubeča navezanost,  varen prostor, v katerem bosta lahko celila rane po izgubi mame in očeta. Tak prostor je pa samo pri babici in dedku.

Koroška dečka nista siroti, da bi morala končati v rejništvu pri tujih ljudeh. Imata ljubečo babico in dedka! Na ta dejstva so v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev nazadnje opozorili na protestu pred Vlado RS, na katerem so Borut Pogačnik, Roman Vodeb, Andreja Gorenc in Franci Donko opozorili vlado Mira Cerarja, naj spoštuje Ustavo RS, poskrbi za uresničitev Sodbe VS ter koroška dečka nemudoma vrne v njuno edino družino babice in dedka.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top