Gibanje za otroke in družine prinaša boljše rešitve kot Cerarjeva vlada

Tudi zadnja verzija Družinskega zakonika Anje Kopač Mrak ne spoštuje starih staršev!

Kljub zatrjevanju Anje Kopač Mrak, da novi Družinski zakonik celostno ureja družinska razmerja, to še zdaleč ni tako. To je razvidno tudi iz verzije, ki ima datum 18. 11. 2016. V zakonu, ki pomeni pomoč države pri urejanje družinskih zadev bi pričakovali dobre, praktične rešitve, ki bi ljudem olajšale življenje, kadar se zalomi pri odnosih ali pride do izrednih družinskih situacij.

Nov Družinski zakonik ponovno prinaša veliko ideoloških vsebin, ki smo jih v njihovi brutalni različici zavrnili na decembrskem referendumu. Ob tem je potrebno povedati, da smo v Gibanju za otroke in družine ministrstvu že od decembrskega referenduma naprej, še bolj pa po nedopustnem odvzemu koroških dečkov, ponujali pomoč pri iskanju najboljših rešitev v primerih, ko strokovni delavci CSD obstoječe zakonodaje niso znali uporabiti v korist otrok in družin. To se je najbolj izrazito pokazalo v primeru brutalnega odvzema koroških dečkov, v katerem je prišlo po ugotovitvah sodišč do hudih kršitev človekovih pravic, ki še danes vnučkoma, babici in dedku niso odpravljene! 

Nov Družinski zakonik kljub obljubam ministrice starim staršem ne dovoli, da bi lahko posvojili vnučke, če se njihovim staršem kaj zgodi. Stari starši se lahko le potegujejo za rejništvo ali skrbništvo nad svojimi vnuki. To pa je možno že sedaj in vidimo, kako se izvaja. Obe možnosti sta pa podvrženi nenehnemu nadzoru centrov za socialno delo ter med vnučki in starimi starši ne zagotavljata nemotenega družinskega življenja, kar zagovarjamo v Gibanju za otroke in družine, kajti za nas je družina sveta!

V Gibanju za otroke in družine smo predlagali novelo Zakona o zakonski zvezi, s katero omogočamo starim staršem, da kot del družine pomagajo svojim vnučkom

V Gibanju za otroke in družine.si smo v prvih dneh septembra samo v treh dneh zbrali skoraj 8.000 podpisov podpore naši noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, s katero stare starše priznavamo kot del razširjene družine in kot prve, ki so po krvi in srcu poklicani da poskrbijo za vnuke, ki so njihova kri.

Družinski zakonik Anje Kopač Mrak starih staršem ne dovoli, da bi posvojili svoje vnučke, če se njihovim staršem kaj zgodi. Posvojitev otrok pa po drugi strani omogoča celo samo eni odrasli osebi, »kadar je to v korist otrok«. To določilo spet pomeni uvsjanje možnosti  posvojitve otrok v razmerja homoseksualcev, lezbijk, transeeksualcev in queerseksualcev. Tako kot pač razume korist otrok Anja Kopač Mrak in Cerarjeva koalicija in že leta lahko to gledamo.

214.člen Družinskega zakonika (zadjja verzija, 18. 11. 2016), govori, kdo lahko posvoji otroka

214. člen
   (posvojitelj)
                  (1) Zakonca ali zunajzakonska partnerja lahko samo skupaj posvojita otroka, razen če eden od njiju posvoji otroka svojega zakonca ali zunajzakonskega partnerja.
                 (2) Izjemoma lahko otroka posvoji tudi ena oseba, če ta ni v zakonski zvezi ali v zunajzakonski skupnosti če je to v otrokovo korist.

216. člen pa govori, kdo ne sme posvojiti otroka oz. komu je to prepovedano.

216.člen
(nedopustnost posvojitve sorodnika ali varovanca)

  (1) Ni mogoče posvojiti sorodnika v ravni vrsti. Posvojiti tudi ni mogoče brata ali sestre. (2) Skrbnik ne more posvojiti svojega varovanca, dokler traja med njima skrbniško razmerje.

Otroka ne smejo posvojiti poleg bratov in sester od vseh ljudi na svetusamo: stari starši.

V Gibanju za otroke in družine se zavzemamo, da bi stari starši lahko posvojili svoje vnuke. Novi Družinski zakonik Anje Kopač Mrak pa otroka dovoli posvojiti samski odrasli osebi, ki ima do otroka nek interes, starim staršem pa ne in zato hudo krši konvencijo OZN -  pravico otroka do nepretrgane vzgoje, ki jo ima otrok v krogu svoje biološke družine, kamor po mednarodni zakonodaji in praksi evropskega sodišča za človekove pravice spadajo stari starši otrok.

Obravnava Novele Zakona o zakonski zvezi, ki jo je predlagalo Gibanje za otroke in družine, bo predvidoma v obravnavi še ta mesec, 29. 11.2016.  Predstavniki, gibanja za otroke in družine Aleš Primc, Metka Zevnik in Franci Donko bodo v Državnem zboru ponovno predstavili razlike med neživljenjskim Družinskim zakonikom Anje Kopač Mrak in med predlogom Gibanja za otroke in družine, ki ga je samo v treh dneh podprlo  8.000 volivk in volivcev, ki jim je mar za spoštovanje pravic vnukov in starih staršev!

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top