Grozno: V Armeniji starši zelo pogosto ne sprejmejo svojega dojenčka z Downovim sindromom

Samuel Forrest se je moral boriti za svojega sina z ženo, ki ga v skladu s pogosto prakso armenskih staršev ni hotela sprejeti. Ker se je odločil, da bo otroka obdržal, se je žena ločila od njega in z njim prekinila vse stike.

Ob primeru Lea Forresta, matere Armenke in očeta Novozelandca, je prišla v svetovno javnost informacija o običajni kruti praksi v armenskih porodnišnicah, saj se starši pogosto odrečejo otrokom, ki se rodijo z različnimi oblikami prizadetosti. Po nekaterih ocenah se otrokom, ki se rodijo z Downovim sindromom odrečejo celo v več kot 90% primerih. Ti otroci potem živijo v državnih sirotišnicah bolj ali manj pozabljeni in zavrnjeni od družbe. 

To kruto prakso je občutil tudi Samuel Forrest... Ko je iz porodne sobe, kjer med porodom zaradi armenskih pravil ni mogel biti, zaslišal otroški jok, se je razveselil. A veselje je trajalo kratek čas. Kmalu je prišel zdravnik in povedal, da je z otrokom nekaj hudo narobe.

Forrrest je šel v sobo, prišel do otroka in ga vzel v naročje. Zdel se mu je čudovit otrok.

Ko je prišel do žene, pa je doživel šok. Postavila mu je kruto izbiro: "Če obdržiš otroka, se takoj ločim od tebe!"

Samuel se je odločil za otroka, žena pa je z njim prekinila vse stike.

Sedaj se namerava preseliti nazaj v Novo Zelandijo, kjer bo naredil vse, da bo njegov sin imel kar najboljše pogoje za razvoj in življenje. Ker nima stabilnih virov za preživljanje je odprl posebno stran, kjer zbira denar, ki ga bo namenil za Leove potrebe.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top