Kaj je tabor?

Tabor Gibanja za otroke in družine.si, 16. oktobra, v Slovenski Bistrici, nadaljuje tradicijo taborskega gibanja 1868 - 1871, ko se je pri nas zvrstilo 18 taborov.

Tabori so bili v večjem delu kulturno zabavni dogodki, s krajšim "uradnim" programom, v katerem so bile izražene slovenske narodne zahteve npr. po uvedbi slovenščine v urade in šole, združitvi vseh Slovencev v eno deželo (namesto, da smo živeli v 6 avstrijskih deželah); znižanje davkov itn. Bili so zelo množični, udeleževalo se jih je v povprečju okoli 6000 ljudi, največjega v Vižmarjih pri Ljubljani (17. maja 1869), celo 30.000. Prvi tabor je bil 9. avgusta 1868 v Ljutomeru.

Tabori so imeli izjemen pomen za razvoj, saj smo na njih Slovenke in Slovenci prvič zares množično predstavili naše zahteve, v kakšni državi želimo živeti.

Tako kot tabori pred 150 leti, bo tudi 1. tabor Gibanja za otroke in družine.si v Slovenski Bistrici, 16. oktobra, vesel družaben dogodek, na katerem bo priložnost za srečanje starih in novih prijateljev. Prav tako bomo predstavili zahteve, v kakšni državi želimo živeti.

Lepo torej vabljeni na naš prvi tabor.

Gibanje za otroke in družine.sI

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top