Cenejše vinjete za velike družine! Kako uveljaviti popust?

Cenejše vinjete za velike družine, ki uporabljajo kombi tudi v letu 2016! Civilna iniciativa za družino in pravice otrok in Družinska pobuda sta za leti 2014 in 2015 z Ministrstvom za infrastrukturo in prostor dosegli dogovor, po katerem boste lahko, enako kot v preteklih letih, tudi v letu 2016 dobili povrnjeno polovico cene vinjete za kombi – to  je 110 EUR.

Kdo je upravičen do povračila?

Družine s štirimi ali več otroki do 18 let oz. do 26 leta, če se redno šolajo; družine z otrokom s posebnimi potrebami in invalidi, organizacije, ki uporabljajo kombi za prevoz oseb s posebnimi potrebami in invalidov, ki so za svoj kombi ob registraciji uveljavili popust oziroma oprostitev pri plačilu letne dajatve za uporabo motornega vozila.

Kaj moram storiti, da dobim to povračilo?

Po nakupu vinjete za kombi shranite račun! S spletne strani www.mzip.gov.si skopirajte obrazec »Prošnja za pomoč pri nakupu letne vinjete«, ga izpolnite in skupaj s kopijo računa za nakup vinjete ter kopijo prometnega dovoljenja pošljite na naslov: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana. Rdeči križ bo podatke iz vaše prošnje poslal na MZIP, kjer bodo preverili, ali je vaše vozilo v evidenci vozil, za katera je bil uveljavljen popust (velike družine) ali oprostitev (osebe s posebnimi potrebami oz. invalidi) pri letni dajatvi za uporabo motornega vozila. Če ste v evidenci, vam bo v skladu s sklenjenim dogovorom RK na vaš račun v roku do deset delovnih dni po prejemu vloge nakazal 110 EUR.

Kaj če doslej nisem uveljavljal popusta pri letni dajatvi ali sem ga uveljavljal za kakšno drugo vozilo?

Tudi v tem primeru shranite račun za vinjeto! Ob naslednji registraciji kombija do konca leta 2014 uveljavite popust ali oprostitev pri letni dajatvi za ta kombi. Potem pošljite vlogo za povračilo dela cene vinjete na Rdeči križ. Delno vračilo za vinjeto za leto 2016 boste lahko uveljavljali do konca leta 2016. Če ste popust pri letni dajatvi do sedaj uveljavljali za kakšno drugo vozilo in želite dobiti vračilo polovice kupnine za vinjeto za kombi, morate oljašavo pri letni dajatvi v prihodnje uveljaviti za kombi. Da to lahko storite, mora prej poteči registracija za to drugo vozilo.

Kako uveljavim olajšavo za letno dajatev za uporabo cest?

Popust za veliko družino se uveljavlja kjerkoli, kjer lahko opravite registracijo vozila, na podlagi odločbe o otroškem dodatku ali potrdila o članih gospodinjstva, ki ga dobite na upravni enoti. Za invalide in otroke s posebnimi potrebami se uporablja odločba o njihovem statusu.

Če boste imeli z uveljavljanjem vračila dela cene vinjete kakšne težave, se za informacije obrnite na Direktorat za promet na MZIP, sporočilo pa v vednost pošljite tudi na info@druzinskapobuda.si in/ali zadruzinoinotroke@gmail.com.

Tomaž Merše

predsednik društva Družinska pobuda

Aleš Primc

vodja Civilne iniciative za družino in pravice otrok

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top