• Princesa Charlotte Elizabeth Diana

  • Thomas, ki ob dveh lezbijkah postaja deklica Tammy

Kako veste, da je princesa deklica

Ob množični histeriji ob rojstvu princese, najnovejše članice britanskega dvora, si pristaši teorije spola v Angliji in po svetu najbrž pulijo lase. Otroku bi po njihovem morali pustiti, da se odrasel odloči kakšnega spola bo, do takrat pa ga lahko imenujemo kvečjemu "ono" ali "tisto", nikakor pa ne Charlotte Elizabeth Diana.

Ko sem pri poročilih spremljala navdušenega Braneta Kastelica, ki je oblečen v roza majico Slovencem razglasil, da se je na britanskem dvoru rodila punčka (It is a girl, It is a girl!), sem nehote pomislila na zagovornike teorije spola. Le kaj si mislijo ob vsej tej čustveni drami? Lahko živijo s tem, da Britanci ne bodo dali možnosti ubogemu dekletcu, da se samo odloči, če želi postati fant ali nekaj vmes? Kakšne občutke jim vzbuja novica, da so otočani v enem dnevu zapravili skoraj dva milijona funtov samo za prodajne artikle, ki so povezani z dejstvom, da se je rodila deklica? Jih že sedaj skrbi, da bodo roza odejice, majice, trakovi in rutke otroka, ki se je rodil ( po njihovem) brez družbenega spola takoj in nepreklicno transformirali v princeso in ne princa? 

Rodila se je dojenčica, ki je vsemu svetu znana kot njena kraljeva visokost princesa Cambriška. Dobila je ime. Ne eno, kar tri ženska imena: Charlotte Elizabeth Diana. Ime je nepreklicno povezano s spolom.

Ime je izjemno pomembno, ker nas predstavlja v prostoru in času ter z njim potujemo skozi življenje. Bog ima svoje ime; trije nadangeli imajo svoja imena: Mihael, Gabrijel in Rafael. Njihova osebna imena pomenijo njihovo poslanstvo. Mihael ('kdo kakor Bog?') nastopa kot voditelj angelov, ki dosežejo sijajno zmago v boju s satanom in njegovimi angeli. Gabrijel ('božji junak') je kot božji poslanec oznanil rojstvo Janeza Krstnika in Jezusa Kristusa in velja za 'angela učlovečenja'. Rafael ('božje zdravilo') je spremljal mladega Tobija in je ozdravil njegovega oslepelega očeta. Tudi ljudje imamo vsak svoje, vsaj eno, ime. Da se lahko po imenu kličemo med seboj in da nas lahko k sebi pokliče Bog. Neprijetno je, če ti nekdo reče "ej" ali pa "čuj" ali pa "ti tam". Kako se boš odzval, kako boš vedel, da kliče ravno tebe?

Žensko ime Vesna je slovanskega izvora, izhaja iz besede vésna in pomeni pomlad. Vesna je nekaj povsem drugega kot na primer Damjan. Ime Damjan izhaja iz latinskega imena Damianus, to pa iz grškega Damianós. Pomeni "osvajalec", "krotilec" oziroma "tisti, ki udomači". Pri zagovornikih teorije spola ali lezbičnih aktivistkah  - kot je na primer Suzana Tratnik, avtorica knjige Ime mi je Damjan - ,so stvari "preproste". Če ti "družbeni" spol ni všeč, zamenjaš najprej ime. Namesto Vesna, postaneš Damjan. Če to ne zadošča, spremeniš še genitalije in druge fizične pritikline spola. Potem se pogledaš v ogledalo: imam zdaj lepšo samopodobo? Boljšo? Se imam raje? Sem zdaj to jaz? Je še kaj mene v meni? 

V čast  rojstva princese Charlotte Elizabeth Diane je v Londonu odjeknilo več topovskih salv. 41 so jih izstrelili v Hyde Parku, še pred tem pa je vojaška godba zaigrala skladbo Stevieja Wonderja z naslovom Isn't She Lovely (Ali ni lepa?), ki jo je napisal ob rojstvu svoje hčere. Slepi glasbenik ni potreboval oči, da bi videl (vedel), kako lepa je njegova hči. Mi, ki imamo oči, pa jim ne zaupamo več, da bi presojale o spolu človeka, ki stoji pred nami. Ne zaupamo več ušesom, ki slišijo zven glasu. N zaupamo glasu, ki nas kliče po imenu, ki nam je bilo dano ob rojstvu. Zaupali pa naj bi tistim, ki želijo, da dvomimo in se sprašujemo o evidentnem, očitnem, očem vidnem.

Do kakšnih skrajnosti lahko privede teorija spola govori resnična zgodba o dveh lezbijkah iz Kalifornije, ki sta posvojenemu 11-letnemu sinu s hormonsko terapijo, ki je zavirala rast in razvoj spola "pomagali" pridobiti čas,  da se "svobodno" odloči kakšnega spola želi biti. Thomasa sta posvojili, ko je bil star dve leti. Pri treh jima je z znakovnim jezikom povedal: Jaz sem deklica! Od takrat sta sklepali, da želi biti deklica. Pri sedmih je grozil z lastnim pohabljenjem telesa, psihiatri pa so mu nadeli oznako, da ima motnjo spolne identitete (gender identity disorder). Fant, ki ga od osmega leta kličejo po dekliško Tammy, še vedno odrašča. Ob dveh ženskah. Žalostno je, da "skrbni materi" ne pomislita, da moške identitete pač ni tako enostavno razviti ob dveh ženskah, še posebno, če gre za otroka, ki je zaostajal v razvoju ... Princesi Charlotte Elizabeth Diani bo ob očetu in materi gotovo lažje najti samo sebe in svoje mesto v svetu.

V.V. 

Foto: vir splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top