Kljub zunajmaternični nosečnosti tvegala življenje

Britanski časnik Daily Mail je junija lani poročal o uspešno prestani zunajmaternični nosečnosti, ki se sicer največkrat konča tragično. Britanka je tvegala svoje lastno življenje in rodilo zdravo deklico.

Paula Cawte in Paul Lounds iz  Gloucestra v Veliki Britaniji sta od zdravnikov prejela slabo novico: njuna hči Eva je rasla zunaj Pauline maternice. S tem je predstavljala veliko tveganje za Paulino zdravje.

"Več kot eno leto sva se trudila, da bi zanosila. O prekinitvi nosečnosti zato nisva niti razmišljala, saj sva vedela, da je zdrava," je srečna mamica povedala za Daily Mail.

"Vedela sva, da je nevarno. Zdravniki so rekli, da lahko izkrvavim, če bi se pretrgal organ ali arterija.""Toda s Paulom sva se strinjala, da bova z nosečnostjo nadaljevala, dokler bo mogoče in če sama ne bom v neposredni nevarnosti.

Dojenčici sva hotela omogočiti možnost, da preživi."Pri veliki večini primerov zunajmaterničnih nosečnosti se zarodek ugnezdi v jajcevod. V takih primerih morajo zdravniki zavoljo zdravja matere odstraniti nerojenega otroka v postopku, ki posredno povzroči njegovo smrt. V primeru Paule Cawte pa se je mala Eva ugnezdila izven jajcevoda, v materini trebušni membrani, ki jo je ovila v nekakšen mešiček. Tako je imela vsaj majhno možnost za preživetje.

Nosečnost je Pauli na trenutke povzročala velike bolečine. Porod je bil še težja preizkušnja. Med carskim rezom po samo 30 tednih nosečnosti je pogumna mati skorajda izkrvavela. Toda herojska odločitev in žrtev se je splačala: Eva se je rodila popolnoma zdrava.

O podobni zgodbi so letos poročali tudi iz Arizone, ZDA. 27-letna Nicollete Soto je zavrnila odstranitev zarodka, ki se je ugnezdil na stiku jajcevoda in maternice. Devet mesecev kasneje se je zdrav deček, ki sta mu starša dala ime Azelan Cruz.

Vir:

  • Woman with ectopic pregnancy risks life and defies the odds – gives birth to healthy baby

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top