• Dušan Vučko, človek, od katerega je odvisna poštenost izvedbe družinskega referenduma

Koalicija »Za otroke gre!« za pošten referendum

Koalicija »Za otroke gre!« se je v pozivu na Državno volilno komisijo zavzela za pošten družinski referendum. Po novi referendumski ureditvi je namreč za uspeh referenduma potrebno, da proti glasuje 20% vseh volilnih upravičencev. To pomeni, da ima za pošteno izvedbo referenduma izjemno pomembno vlogo volilni imenik. Od števila ljudi zapisanih v volilnem imeniku je namreč odvisno, kakšno natančno mora biti število glasov za uspeh referenduma. Kot vemo so bili mnogokrat v volilni imenik vpisani tudi mrtvi ljudje.

Še posebej je neurejen volilni imenik državljanov Republike Slovenije, ki živijo v zamejstvu in izseljenstvu. Po nekaterih informacijah gre za več tisoč oseb, katerih podatki v volilnem imeniku ne držijo. To je potrebno v najkrajšem času uredti.

"Število glasov za uspeh referenduma in metodologija morata biti vnaprej znana. Od zakonitosti volinega imenika je v veliki meri odvisna poštenost referenduma. Od pristojnih pričakujemo, da bodo pripravili zakonit volilni imenik, v katerem bodo točni podatki. Podatki, ki jih je navajal Dušan Vučko, direktor Državne volilne komisije, na tiskovni konferenci, žal niso točni. Po mukotrpnih in ovir polnih prizadevanjih, da je prišlo do referenduma, nas sedaj očitno čaka še trnova pot, da bo referendum pošten."   Koalicija "Za otroke gre!"

Metka Zevnik in Aleš Primc, sovoditelja Koalicije "Za otroke gre!" sta se zato včeraj v dopisu Državni volilni komisiji zavzela za pošteno izvedbo referenduma brez manipulacij in zlorab.

V ta namen sta predlagala:
»1.      Da Državna volilna komisija v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve:
- uredi in ažurira volilni imenik predvsem tudi s poudarkom na volilnih upravičencih državljanih Republike Slovenije, ki stalno prebivajo v zamejstvu in izseljeništvu (Po najinih informacijah je ta del volilnega imenika najbolj neurejen, saj naj se v sodelovanju z državami, v katerih državljani Republike Slovenije stalno prebivajo, ne bi zadosti delalo na njegovem sprotnem ažuriranju. To je sedaj nujno narediti ažurno, saj je od ažurnosti volilnega imenika odvisen rezultat referenduma.);
- sprejme sklep o številu potrebnih glasov za uspeh referenduma najkasneje tri tedne pred referendumom, brez upoštevanja števila ljudi, ki bodo morebiti umrli do zaprtja volišč, z možnostjo, da predlagatelja referenduma vpogledava v ažuriran volilni imenik, še posebej del, ki se na nanaša na volilne upravičence, ki stalno prebivajo v zamejstvu in izseljeništvu, ter da imava kot predlagatelja v primeru ugotovitve neažurnosti volilnega imenika, možnost pritožbe na sklep o določitvi števila glasov potrebnega za uspeh referenduma;
- da se podatek o najvišjem možnem številu glasov za uspeh referenduma objavi skupaj z Odlokom o razpisu referenduma, z opozorilom, da se bo to število zmanjšalo z 1/5 števila ljudi, ki bodo morebiti umrli od določitve tega števila do zaprtja volišč;
- da se podatek o najvišjem možnem številu glasov za uspeh referenduma vključi v obvestilo gospodinjstvom s predlogom zakona, z opozorilom, da se bo to število zmanjšalo z 1/5 števila ljudi, ki bodo morebiti umrli od določitve tega števila do zaprtja volišč;
- da se podatek o najvišjem možnem številu glasov za uspeh referenduma objavi v vabilu za udeležbo na referendumu, z opozorilom, da se bo to število zmanjšalo z 1/5 števila ljudi, ki bodo morebiti umrli od določitve tega števila do zaprtja volišč.
2.      Da Državna volilna komisija v roku petnajstih delovnih dni po referendumu ugotovi natančno število umrlih od dne določitve števila potrebnih glasov do zaprtja volišč za državljane Republike Slovenije prebivajoče v Sloveniji ter v zamejstvu in izseljeništvu ter na tej podlagi s sklepom, na katerega bosta imela pobudnika referenduma možnost pritožbe, določi končno število potrebnih glasov za uspeh referenduma.
«

Referendum lahko odloči en glas. Državna volilna komisija mora vnaprej zakonito določiti, katero število je to.

Ob tem sta opozorila tudi na primer iz Hrvaške, ko je šlo za zbiranje podpisov o volilem sistemu: »Znan je primer iz Hrvaške, kjer pred zbiranjem podpisov za referendum niso natančno določili potrebnega števila zbranih podpisov in so zato pobudnike referenduma grobo oškodovali.«

Vkolikor gre Državni volilni komisiji za pošteno izvedbo referenduma, ne bi smela imeti težav sprejeti predlogov voditeljev Koalicije »Za otroke gre!«. Bomo videli, kako bo. O vsem bomo seveda podrobno poročali.
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top