Kristjanofobične neresnice Matija Graha o slovenskih katoličanih!

V javnosti še vedno odmeva članek Matija Graha z naslovom »Javni denar za cerkvene dejavnosti« (DELO, 17.6.2013), v katerem širi neresnice o delovanju Katoliške Cerkve. V njem je zaničljivo označil šolsko in dobrodelno dejavnost Katoliške Cerkve kot »neversko dejavnost«. Nadalje je manipuliral z neresničnimi trditvami, da je Katoliška Cerkev izključna prejemnica javnih sredstev ter da Cerkev »arogantno molči«. Omenjeni članek je še en v vrsti člankov za stigmatizacijo katoličanov v Sloveniji ter spodbujanje verske nestrpnosti. V nadaljevanju si preberite odziv Slovenske škofovske konference.
 

Odziv SŠK na sporna stališča Matija Graha

V prispevku o prejemanju javnih sredstev verskih skupnosti, objavljenem v časniku Delo, se je novinar Matija Grah na poseben način osredotočil na finančna sredstva, ki jih pravne osebe Katoliške Cerkve prejemajo za delovanje vrtcev, šol, domov za starejše občane, kulturne spomenike itd. Pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK) opozarjamo na napačno navajanje imena naše verske skupnosti, ki ni »rimskokatoliška cerkev«, temveč »Katoliška Cerkev«. Katoliška Cerkev je pod tem imenom uradno registrirana v naši državi in si želimo, da je tako tudi imenovana v javnosti. Opozoriti želimo na netočnost besedne zveze »neverska dejavnost«, ki jo novinar uporablja v članku in je v slovenski zakonodaji ter v odločbah Ustavnega sodišča ni mogoče najti. Državne ustanove za opis družbenega delovanja verskih skupnosti dosledno uporabljajo besedno zvezo »splošnokoristne dejavnosti verskih skupnosti«, ki ima izrazito pozitiven predznak. Novinarjeva trditev, da je SŠK dolžna zbirati podatke o tem, koliko finančnih sredstev pridobijo pravne osebe Katoliške Cerkve iz javnih sredstev, razumemo kot zavajajočo. Vsaka cerkvena pravna oseba je pri svojem delovanju avtonomna, zato tovrstno zbiranje podatkov ni niti potrebno niti upravičeno. Kot smo novinarju že predhodno pojasnili, po statutih SŠK teh informacij nismo dolžni zbirati, saj je za vsako pravno osebo (šolo, vrtec, dom za starejše občane itd.) možno pridobiti natančne informacije o prejemkih javnih sredstev neposredno pri državnih organih. Zainteresirana javnost in mediji od državnih ustanov lahko kadar koli pridobijo informacije o razpisih, na katerih kandidirajo pravne osebe Katoliške Cerkve ter se seznanijo s pridobljenimi sredstvi. Prav tako je neresnična in zavajajoča Grahova trditev, da je Cerkev »izključna prejemnica javnih sredstev«, saj npr. »prezre« Evangeličansko Cerkev, ki ima prav tako dobrodelne in kulturne organizacije, ter številne zavode, ki so jih ustanovile druge verske skupnosti v Sloveniji in prejemajo javna sredstva. Na vseh javnih razpisih lahko enakopravno kandidirajo vse verske skupnosti, podobno kot pravne osebe Katoliške in Evangeličanske Cerkve. Novinarjeve krivične obtožbe, da Cerkev »arogantno molči«, razumemo kot izraz iskrenega iskanja resnice ter spodbudo, da v svojih nadaljnjih prispevkih celostno predstavi informacije in stališča v duhu spoštovanja in poštenosti do splošnokoristnih dejavnosti verskih skupnosti. Na spletni strani SŠK zato že vrsto let objavljamo naša stališča z namenom, da se katoličani in druga zainteresirana javnost na neposreden in objektiven način seznanijo z odgovori na dragocena vprašanja medijev.

Vir:

Katoliska-cerkev.si  
Leta 2012 in 2013 vedno več dejanj verskega sovraštva do kristjanov!

Leta 2012 in 2013 smo v Sloveniji beležili intenziven porast dejanj verskega sovraštva, zasmehovanja in žaljenja kristjanov. Zabeležili smo več deset najbolj očitnih dejanj kristjanofobije, diskriminacije in stigmatizacije slovenskih državljanov zaradi njihovega verskega prepričanja. Posredujemo vam nekaj najbolj znanih in očitnih primerov nestrpnosti, diskriminacije in stigmatizacije verujočih državljanov v Sloveniji:

6.1.2012 Svetlana Makarovič, slovenska pesnica, je v intervjuju za Siol.net dejala, da »je njena državljanska dolžnost, da sovraži katoliško Cerkev.«

28.1.2012 Časopis Dnevnik objavi nestrpen in kristjanofobičen članek novinarja Borisa Dežulovića z naslovom »Zakaj je treba sovražiti Cerkev«.

5.4.2012 Na Veliki četrtek je novinar Denis Avdič na radijski postaji Radio ena pripravil oddajo z naslovom »Jezus je bil pijanec«, kjer je javno zaničeval prepričanja kristjanov.

6.4.2012 Ljubljanski župan Zoran Jankovič ni izdal dovoljenja slovenskim katoliškim študentom, ki so želeli na Prešernovem trgu prebirati odlomke iz Svetega pisma.

16.4.2012 Okrožna državna tožilka Mateja Jadrič Zajec kontroverzno odloči, da so besede Svetlane Makarovič v skladu s slovensko zakonodajo. Gre za izjavo za Siol.net (6.1.2012): »So stvari, ki jih je treba sovražiti. Po mojem mnenju je katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost.«

10.5.2012 Domnevni umetniki so v Strunjanu zažgali tamkajšnji križ, ki so ga domačini obnovili ob letošnji 500. obletnici tamkajšnjih Marijinih prikazovanj.

28.5.2012 Društvo Parada ponosa izvede kristjanofobično okroglo mizo z naslovom "Kako sveta je sveta Rimokatoliška cerkev?".

30.5.2012 Radio Slovenija – Val 202 – Oglašuje izstop iz Cerkve in širi neresnična kristjanofobična stališča.

1.6.2012 Primorske novice objavijo članek Robija Šabc z naslovom »Na hitrem vlaku v srednji vek«, v katerem širi sovražni govor proti kristjanom.

1.6.2012 Časopis Delo umakne sporno poimenovanje nadškofa Stresa in muftija Grabusa z besedo »fanatiki« in »fanatiki2«.

2.6.2012 Kristjanofobična Parada ponosa v Ljubljani, v organizaciji radikalnih homoseksualnih organizacij, spodbuja k nestrpnosti, stigmatizaciji in stereotipizaciji katoličanov.

6.7.2012 Državni zbor gosti Vlada Begana, radikalnega kristjanofobičnega predstavnika Koalicije za ločitev Cerkve od države.

21.7.2012 je nekdanji minister Ivan Svetlik javno spodbujal predsodke do katoličanov z lažnimi trditvami, da naj bi kršili človekove pravice istospolno usmerjenih ter s tem nadgradil svoje obtožbe iz decembra 2011, da naj bi katoličani izvajali kulturno blokado države.

22.8.2012 Kapelica v Naklem je bila žrtev napada kristjanofobov.

28.8.2012 Časopis Delo na osnovi neresnic in manipulacij uprizoril medijski atentat na kardinala Franca Rodeta, ki je značilen za diskreditacije v času najbolj totalitarnih režimov.

4.10.2012 Na zvoniku stolnice v Mariboru kristjanofobi kot del umetniške predstave razstavijo napis z naslovom: »Nadškofija mafija«

11.10.2012 Kristjanofobi onečastijo vabila na igro o bl. Lojzetu Grozdetu s kljukastimi križi.

17.11.2012 Mateja Kožuh Novak, predsednica Društev upokojencev Slovenija, na demonstracijah sindikatov v Ljubljani, javno obtoži katoličane za odgovorne za gospodarsko krizo.

14.12.2012 Časopis Delo obtoži katoličane za del »radikalne desnice«, ker se zavzemajo za družino in življenje.

30.12.2012 Sindikat slovenske vojske, obrambe in zaščite zahteva disciplinski postopek zaradi brigadirja, ki ima pozitivno mnenje do katoliške verske skupnosti.

1.2.2013 Javni poziv k poboju kristjanov! V Ljubljani na Zaloški cesti so – za zdaj neznani storilci – na poslovni stavbi enega izmed diskontnih trgovcev napisali poziv k fizičnem obračunu s kristjani.

12.2.2013 Mežnarija na Sv. Urhu onečaščena. Sveti Urh pri Ljubljani je bil prejšnji teden prizorišče kristjanofobičnega napada. Tokrat je bila tarča mežnarija, ki je bila popisana s simbolom črne roke in napisom »Kmalu odpremo«. V omenjeni mežnariji so med Drugo svetovno vojno mučili partizane in jih številne umorili.

6.2.2013 Kljukasti križ na cerkvi v Tržiču!

15.2.2013 Kristjanofobija v Primorskih novicah: Vlado Began iz »Društva za preganjanje katoličanov«

19.2.2013 Kristjanofobija na POPTV: Cerkev je kruto nepopustljiva do vernikov! PopTV javno demonizira katoliško skupnost v Sloveniji.

22.2.2013 Papež ne sme imeti miru tudi, ko odhaja. Koordinirani medijski napad na papeža Benedikta XVI.

1.3.2013 V Tolminu onečaščena župnijska cerkev.

6.3.2013 Poziv k diskrimnatornem kaznovanju Katoliške skupnosti

20.3.2013 POP TV krivično obtožuje novega papeža

16.4.2013 Okrožno državno tožilstvo v Kopru zavrglo kazensko ovadbo v primeru zažiga križa v Strunjanu?

4.6.2013 Jani Möderendorfer hoče prepovedati zvonjenje?

24.6.2013 Kristjanofobija v Državnem zboru: Veber prepovedal »Oče naš hlapca Jerneja«

17.6.2013 Kristjanofobične neresnice Matija Graha o slovenskih katoličanih! ____________________________________________________________________________________________________

V Zavodu KUL.si vas prosimo, da nam posredujete besedila, oddaje, izjave, članke, povezave, video idr., v katerih avtorji žalijo verujoče državljane in spodbujajo versko nestrpnost, diskriminacijo in stigmatizacijo na diskriminacija@24kul.si.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top