Kristjanofobija: Eno leto od napada vstajnikov na nekdanji »kino Triglav«

Na ljubljanskem protestu, imenovanem Peta vseslovenska vstaja, se je v soboto 27.4.2013,  zbralo okoli tisoč ljudi. Del skupine, okoli 150, se jih je odpravilo proti nekdanjemu kinu Triglav v Ljubljani, ki je sedaj last Salezjancev.

Kino, v katrega so prej nasilno vdrli, so "vstajniki" preimenovali v Kino 27. april in ga razglasili za svojo last ter o tem obveščali ljudi z megafonom. Po posredovanju policije in samoorganizaciji prebivalcev Kodeljevega ter ustanovitvi Civilne iniciative Triglav so kino zapustili, še prej pa so ga popisali s kristjanofobičnimi grafiti.  

Nasilneži letos spet opozorili nase

V noči na 1. april 2014 so nasilneži ponovno prišli na Kodeljevo in z verigo "zaklenili" vhod na dvorišče pred župnijsko cerkvijo, na pločnik pa napisali, očitno za njih humoren napis: "Kristus je bil skvoterka. Ha - ha." (Na fortografiji zgoraj.)

V nadaljevanju objavljamo poročilo o lanskoletnem dogodku

"Vstajniki vdrli in zasedli »Kino Triglav«

Po navedbah policije so se protestniki najprej izpred mestne hiše podali proti Trgu republike, kjer pa so se nato razcepili na dva dela. Eden je odšel pred Državni zbor, drug pa se je odpravil v Moste, kjer so za nekaj ur zasedli nekdanji Kino Triglav.

Policija jih je po prijavi lastnika, stavba je v lasti salezijanskega reda, pozvala k odhodu, a poziva niso upoštevali. Po večkratnih pozivih so kraj vendarle zapustil. Kot so dejali, naj bi podobne kristjanofobične akcije v prihodnosti nadaljevali. Na zgradbo so »aktivisti« napisali nestrpen in žaljiv grafit: »Cerkev, zatiralka žensk«.

Namen neresničnega grafita je nadaljnja stigmatizacija slovenskih katoličanov in širjenje negativnih predsodkov proti katoliški verski skupnosti.

Na Kodeljevem so se tamkajšnji prebivalci hitro povezali v Civilno iniciativo Triglav, ki se ji je v kratkem času pridružilo preko sto ljudi. Na zasedbo so se odzvali z zahtevo po javnem opravičilu. "Vodstvo t. i. vseslovenske vstaje naj zagotovi, da se podobna nasilna dejanja ne na Kodeljevem ne kjer koli v Sloveniji v njihovi organizaciji v bodoče ne bodo več dogajala," je zapisal vodja Iniciative Peter Rojko, ki je hkrati predstavnik lastnika objekta - redovniške skupnosti salezijancev."

"Sprašujem se, kako sta se počutila grobarja kina Triglav - Matjaž Gantar iz KD Holdinga in Sergej Racman iz Ljubljanskih kinematografov, ko je cela Slovenija gledala razsut kino Triglav – kot rezultat njunega gospodarjenja z njim." Aleš Primc

Objavljamo še prispevek Aleša Primca, prebivalca Kodeljevega, ki ga je tedaj objavil kot odziv na nekulturno dogajanje.

"Naj nas Janez Bosko spodbuja k dobremu

Vodje vloma in zavzetja kina Triglav so policiji in javnosti trdili, da so se skušali polastiti nekdanjaga kina Triglav, ker niso vedeli, da ima lastnika – Salezijansko družbo. Popackane stene, ki so jih pustili za seboj, kažejo, da so verjetno vendarle vedeli, kdo je lastnik. Eden od njihovih napisov se namreč glasi: CERKEV, ZATIRALKA ŽENSK! Gre za znane žaljivke in kristjanofobne oznake, s katerimi nekatere organizacije in posamezniki pogosto blatijo kristjane.

Če bi bili napadalci na kino Triglav malo poučeni o Salezijanski skupnosti, bi vedeli, da so se spravili na prostore tiste skupnosti v Cerkvi, katere temeljno poslanstvo je ponuditi mladim prostor za njihovo delovanje, in še posebej tistim iz obrobja pomagati pri vključevanju v družbo. Če bi nekoliko poznali delovanje ustanovitelja salezijancev – sv. Janeza Boska, bi vedeli, da on mladih potrebnih pomoči, ni delil po verski pripadnosti in z njo ni pogojeval pomoči.  To je tudi danes vodilo delovanja salezijancev, seveda tudi slovenskih in kodeljevskih.

Salezijanci res ne potrebujejo nasilnih in celo zamaskiranih vsiljivcev za to, da bi razumeli, da mladi rabijo prostor.

Mladi potrebujejo prostore. So jih potrebovali pred drugo svetovno vojno, zaradi česar so salezijanci zgradili kino Triglav, in jih seveda potrebujejo tudi danes. Za to naj bi si s svojim neprimernim dejanjem prizadevali tudi ljudje, ki so zasedli kino Triglav. Tako so vsaj govorili. Z vsem spoštovanjem do tistih, ki so zasedli kino Triglav: Mislim, da kljub njihovim "dobrim namenom", salezijanci res ne potrebujejo nasilnih in celo zamaskiranih vsiljivcev za to, da bi razumeli, da mladi rabijo prostor.

Bi pa salezijanci na Kodeljevem zelo rabili delujočo pravno državo, da bi po dvajsetih letih pravnih igric končno lahko začeli prenavljati prostore, ki so bili po vojni krivično odvzeti. Sprašujem se, kako sta se počutila grobarja kina Triglav - Matjaž Gantar iz KD Holdinga in Sergej Racman iz Ljubljanskih kinematografov, ko je lahko cela Slovenija gledala razsut kino Triglav – kot rezultat njunega gospodarjenja z njim.

Od 1. do 17. maja je don Bosko v Sloveniji. Naj bodo njegove relikvije v Sloveniji, kljub neprijetnemu zapletu nekaj dni pred prihodom, za vse spodbuda, da bomo otrokom in mladini imeli omogočili, da bodo lahko razvili vse svoje talente. Verjamem, da je ta želja skupna veliki večini ne glede na versko ali politično prepričanje.

Aleš Primc"

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top