Kristjanofobija na Radiu Slovenija

V radijski oddaji Storž, ki je potekala 8. jan. 2014 dopoldne na prvem programu nacionalnega radia, je imela voditeljica Ljerka Belak žaljiv in kristjanofoben odnos do papeža Frančiška ter presegla vse meje dobrega okusa, kar je za njeno gostjo Svetlano Makarovič sicer že stalna praksa. Vedenje novinarke je bilo za kristjane ponižujoče in diskriminatorno, na kar so nas je opozorili poslušalci.

Na spletni strani Radia Slovenije je zapisano, da Oddaja STORŽ - Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja - odkriva številne plasti življenja v zreli dobi - od družbenih pomenov in ekonomskih posledic staranja prebivalstva, aktivnosti starejših ljudi, njihove vključenosti v družbo, možnosti ponovne zaposlitve, medgeneracijskega sodelovanja do rekreativnih dejavnosti, izobraževanja za starejše, zdravstvenih težav in modrih nasvetov znanih Slovencev. Oddaja 8. januarja 2014 žal to ni bila.

Kakor je razvidno spodaj, kjer so podani sekundni intervali omenjene oddaje, je novinarka kršila Programske standarde, saj ni spoštovala verskih prepričanj ljudi in prispevala k strpnosti, ampak ravno nasprotno. S piskanjem na piščalko npr. ob omembi besede papež je zafrkljivo in nestrpno presegla rubikon strpnosti.
Nadalje novinarka prek medija RTV Slovenija ni delovala v interesu javnosti, saj s svojo dikcijo ni skrbela za lepo slovensko besedo, kar se sliši cel čas pogovorne oddaje.

V celotni oddaji je bilo prekoračeno določilo Programskih standardov RTVSLO, da se namreč „v oddajah in programih dosledno uveljavlja ločnico med duhovitostjo in vulgarnostjo oz. zasmehovanjem ter se preprečuje žalitve, smešenje in druge oblike poseganja v integriteto ljudi”. S cenenim pogovorom o seksu, tendencioznem pogovoru posebej o tej temi, z nizkotnim pristopom do te teme, ki je intimna in ne vsesplošna v pogovorih na javnem radiu in to še celo v dopoldanskem času, je vulgarnost krepko presegla duhovitost.

S tem, da je bila oddaja na sporedu v dopoldanskem času, se je preseglo določilo, ki pravi, da RTVSLO umešča oddaje, ki bi lahko škodovale otrokovemu telesnemu, duševnemu ali etičnemu razvoju v primeren programski čas. Dopoldanski čas (med 11. in 12. uro) za oddajo, ki je imela vsebino, kakršno je imela, nikakor ni primeren.
V skladu s Programski standardi RTVS so ustvarjalci radijskih in televizijskih programov RTV Slovenija pri svojem delu neodvisni in avtonomni ter zavezani k profesionalnosti, zlasti tako, da zagotavljajo spoštovanje človekovega dostojanstva ter osebne integritete posameznika in njegove pravice do zasebnosti in da namenjajo posebno skrb slovenskemu jeziku. Tega v tej oddaji ni bilo čutiti, ampak je bilo v celoti nasprotno.

Oddajo, ki sicer ni vredna poslušanja, si lahko poslušate na tej povezavi.

Še nekatere izjave (po sekundnih intervalih) Ljerke Belak (voditeljica oddaje), v kurzivi Svetlana Makarovič:

2:33 Skupi sva ble sošolke in sevda takrat nismo mel nč za oblečt... No, nage nismo ble... Vsaj ne skoz. Ne govor tega. To ni ta tema. Ta še pride. Nekje ob pol dvanajstih.

4:51 Kamorkol bomo zdle zašli, razen muce, zgodbe, seks in tko naprej, kamorkol drugam bomo zdle zašle, te čaka tole (in zapiska v piščalko).

14:40 Čokolado jej, ti lahko ješ, js ne morm, kr mam cukr. Bom pa jaz vzela obe čokolade... Kam smo pršli. Papež poziva mir v svetu... Čak mal, čak mal, si rekla papež, to spada sm (in zapiska v piščalko).

22:19 Ob tejle uri pa je vedno čas za seks v naših letih. Svetlana, kako je kaj seks... Najbol je bil odmeven tvoj seks – seks s stensko uro.

Ljerka Belak
22:45 Kako je zdaj s tem? Še vedno laufa to, al nč?...

22:50 Ne upam si imet nobenega odnosa s tem. Prvič je ura ženskega spola in me lahko obtožjo, da sva lezbe. Drugič je pa stenska ura pokvarljiva. Lih zadnč se je kembl utrgal-kj pa zdj? (Makarovič)

Ljerka Belak
23:22 Če je seks je seks... O seksu se lahko pogovarjamo. Kr vsi rečejo: tisti k so stari pa od 50 naprej pa seksa ni več.

23:34 Kokr hitr ti rečeš, da jebeš bančno luknjo... Zakaj pa zdaj ne piskaš? (Makarovič)

Ljerka Belak:
Ne piskam, ker si zdle uporabla besedo, ki jo zdle vsi uporabljamo na veliko.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top