Kristjanofobija na Siol.net: Grob napad na bl. Alojzija Stepinca

Val kristajanofobije v slovenskih medijih žal ne pojenja. 11.2.2014 je bil na siol.net objavljen članek z naslovom: Hrvaški kardinal in podpornik ustaškega režima bo kmalu svetnikPod članek je podpisan David Kos. 

Gre za grob napad večinsko državnega Telekoma oz. siol.net na velikega hrvaškega duhovnika, ki je na Hrvaškem kljub podobnim grobim delitvam na leve in desne kot jih poznamo v Sloveniji, ena najbolj uglednih zgodovinskih osebnosti. Zanimivo, da se avtor članka ob utemeljevanju večkrat ponovljene neresnice, da naj bi bl. Stepinac podpornik ustaškega režima, sklicuje na srbski tabloid Kurir in ga povsem nekritično sprejeme kot verodostojen vir.

Resnica je prav nasprotna. Bl. Stepinac ni bil podpornik ustaškega režima, ampak njegov velik kritik. Zaradi mnogih stvari in predvsem zaradi ustaškega rasističnega iztrebljanja Srbov, Judov in drugih narodnosti je bil v zelo napetih odnosih z ustaškim vodjo Antejem Pavelićem. Bil je prijatelj in zaščitnik mnogih Srbov in Judov in je mnogim med njimi tudi osebno pomagal preživeti.

Mnogi Srbi so mu bili za to hvaležni, vsaj eden si je celo v času partijskega montiranega procesa leta 1946 trudil, da bi lahko pričal v njegovo korist. Tudi judovska skupnost na Hrvaškem je bl. Stepincu hvaležna za njegovo pomoč Judom med vojno. Dvakrat so mu izkazali priznanje tudi s tem, da so ga predlagali za naziv Pravičnega med narodi  pri izraelskem spominskem centru holokavsta Yad Vashem,

Bl. Stepinac je pomemben tudi za slovensko zgodovino. Mnogim, predvsem Štajerskim duhovnikom, ki so bili pregnani na Hrvaško, je omogočil, da so preživeli. V zahvalo za pomoč izgnanim slovenskim duhovnikom na Hrvaškem in tudi zato, ker je do sedaj edini blaženi, ki je bil na vrhu Triglava, je bila bl. Stepincu v kapeli Marije Snežne na Kredarici leta 2006 postavljena spominska plošča.

Kakšna je bila zares zgodovinska vloga bl. Alojzija Stepinca večinsko državnega Telekoma Slovenije in siol.net ne zanima. Za potrebe hujskanja proti katoličanom si pač najde srbski tabloid, v katerem dobi vse, kar rabi za obračunavanje in sejanje sovraštva proti katoličanom in Katoliški Cerkvi.

Fotografija: bl. Alojzij Stepinac na montiranem procesu leta 1946

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top