Kristjanofobija: Sovražni grafiti proti kristjanom na celjski stolni cerkvi!

V noči na sredo je neznani storilec na fasado cerkve, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike napisal več neprimernih vsebin. Kot so sporočili s Policijske uprave Celje, po oceni Cerkve škoda znaša okoli 3.000 evrov.

Iz celjske policijske uprave so ob tem sporočili, da je neznani storilec na fasado cerkve, vhodna vrata in vgrajene nagrobne spomenike napisal več neprimernih vsebin. Stolnica pa ni bila edina tarča objestnežev, saj so neznanci v isti noči poškodovali in uničili opremo gostinskih lokalov v mestnem jedru, pojavili pa so se tudi grafiti na spomenikih.

"Slovenska škofovska konferenca zavrača vse oblike sovražnega govora in dejanj, ki so usmerjeni proti delovanju verskih skupnosti," je pojasnil Tadej Strehovec in dodal, da je nedavno onečaščenje stolnice sv. Danijela v Celju še en primer v dolgi vrsti žaljivih grafitov, ki se vedno znova pojavljajo na slovenskih cerkvah.

Tudi na Mestni občini Celje ostro obsojajo dejanja: "Nespoštovanje tuje lastnine, predvsem pa naše kulturne dediščine je primitivno dejanje, ki si ga v današnjem času ne moremo privoščiti." Na občini so ob tem zapisali, da je medsebojno spoštovanje in spoštljivost do umetnosti in sakralnih objektov nekaj, kar presega verske, politične ali druge spore. Občina obenem poziva vse, ki bi o dejanjih kar koli vedeli, naj to sporočijo policiji.

Škofovska konferenca poziva k spoštljivosti

V Slovenski škofovski konferenci menijo, da je preprečevanje takšnih in podobnih dejanj naloga pristojnih državnih organov. Hkrati pozivajo vse državljane, nevladne organizacije in medije, naj se zavzemajo za spoštljiv odnos do verskih skupnosti, vernikov in njihovih verskih prostorov.

Gre za zadnji primer skrunitve verskih objektov. Pred meseci so z žaljivimi grafiti, ki so izražali nasprotovanje vmešavanju Cerkve v odločanje o rojstvu otrok, popisali ljubljansko stolnico. Podobnih napisov je bila deležna tudi frančiškanska cerkev v Ljubljani. Na začetku leta so na gradbišču Islamskega kulturnega centra v prestolnici večkrat odvrgli svinjsko glavo.

Več:

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top