Minister Uroš Grilc dokazano lagal v Državnem zboru!

Minister Uroš Grilc je 26. marca 2014 v Državnem zboru odgovarjal na poslansko vprašanje v zvezi s prepovedjo maše v Kliničnem centru v Ljubljani. V odgovoru je lagal poslankam in poslancem ter vsej slovenski javnosti.

Minister Grilc je v odgovoru poslancem v Državnem zboru z neresnično in zavajajočo argumentacijo podprl odločitev vodstva Kliničnega centra o prepovedi sv. maše. Iz magnetograma seje DZ dne 26.3.2014 so razvidne naslednje ministrove besede:
»Iz korespondence med UKC in bolnišničnim duhovnikom, ki jo je pridobilo ministrstvo, je razvidno, da vodstvo UKC ni problematiziralo niti verskega obreda (...)."
Ta njegova trditev ni resnična, saj je na podlagi pridobljenih dokumentov očitno, da je vodstvo Kliničnega centra zahtevalo preklic sv. maše. Kot je minister sam povedal, je bil s tem dokumentom seznanjen.

Ali minister za kulturo misli, da državljanke in državljani niso pismeni? Ali pa je morda mislil, da bo ta dokument za vedno skrit v kakšnem arhivu?

Kaj je zahteval direktor Kliničnega centra v pismu župniji? Preklic verskega obreda!

Direktor Vrhunc je v svojem pismu z dne 19.3.2014 zelo jasno zapisal: "Glede na navedno podajamo zahtevo, da napovedano mašo prekličete..."

Takšna zahteva državega uradnika predstavlja neposredno kršitev slovenske Ustave, svobode delovanja verskih skupnosti in kršitev temeljnih človekovih pravic. Grilc se je tega zavedal in zato relativiziral in namenoma prikrival protiustavno delovanje generalnega direktorja UKC.

Vernikom je bilo prepovedano moliti za pokojne otroke! Kratka kronologija zakulisja!

V kapeli Kliničnega centra je bila za materinski dan 25. marca 2014 napovedana maša za nerojene otroke. Po pridobljenih dokumentih je Simon Vrhunc, generalni direktor UKC, dne 19.3.2014 pisno prepovedal omenjeno mašoDve uri pred sv. mašo je KC za to dejanje po elektronski pošti dobil zeleno luč od Gregorja Lesjaka, direktorja Urada za verske skupnosti. 26. marca 2014 je minister Grilc odšel v Državni zbor, kjer je trdil neresnice in zavajajoče branil protiustavno kratenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Zakaj se je potrebno upreti kršenju človekovih pravic, ki ga zagovarja minister Uroš Grilc!?

Kontroverzna odločitev vodstva Kliničnega Centra, ki so jo očitno sooblikovali direktor Simon Vrhunec, Gregor Lesjak, direktor Urada za verske skupnosti ter minister Uroš Grilc, temelji na prepričanju, da lahko državni organi samovoljno interpretirajo slovensko ustavo, zakonodajo ter kršijo človekove pravice.

Določanje mašnih namenov in prepoved obhajanja verskih obredov s strani državnih organov in javnih zavodov nima temelja v slovenski Ustavi. Ta državljanom zagotavlja versko svobodo in svobodo mišljenja.

Državni organi, kamor sodi vodstvo Kliničnega centra ne more in ne sme predpisovati za koga in kdaj se sme moliti in kdaj nje. O tem lahko odolčajo zgolj in samo državljani oz. verske skupnosti. Omejevanje svobode in protizakonito ustrahovanje verskih skupnosti je zato žaljivo, nestrpno in nedemokratično. Preprečitev mašnega namena, da se verniki v molitvi spomnijo prezgodaj umrlih otrok ter njihovih mater in očetov, ki žalujejo za svojimi otroki, je tudi v povsem človeškem smislu nehumano dejanje.

Takšno ravnanje visokih državnih funkcionarjev in vodstva Kliničnega centra je mogoče razumeti tudi kot ustrahovanje zaposlenih v zdravstvenih zavodih, kar je povsem nedopustno in v nasprotju s pravico do ugovora vesti. Zaposleni imajo zato pravico in dolžnost, da se uprejo takšni sporni politiki vodstva Kliničnega centra. Obenem imajo državljani možnost, da naznanijo sum kaznivega dejanja na policijo, saj je vodstvo z omenjeno prepovedjo grobo poseglo v temeljne človekove pravice verujočih državljank in državljanov.

Jo. Be.

Preberi več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top