Simon Vrhunec je krivično in protiustavno prepovedal mašo v Kliničnem centru v Ljubljani!

Prejšnji teden je Simon Vrhunc, v.d. generalnega direktorja Kliničnega centra v Ljubljani, poslal elektronsko pošto tamkajšnjemu duhovniku in mu prepovedal obhajanje maše na materinski dan (25.3.2014). S tem skrajnim in nestrpnim ravnanjem je Vrhunc dokazal, da ljudi deli na prvorazredne in drugorazredne: na tiste, ki se lahko zdravijo in za katere se sme moliti ter na tiste, ki so zatirani (matere, nerojeni otroci) in za katere je prepovedano moliti. Takšna »rdečekmerovska« politika ne sodi v Slovenijo in Evropsko Unijo in jo bo moral direktor v prihodnjih dneh pojasnjevati najprej državljanom, potem pa še pristojnim oblastem. Protiustavno omejevanje človekovih pravic, kršenje svobode izražanja, prepovedovanje verskih obredov in hujskanje proti delu civilnodružbenih organizacij, odpravlja minimalne demokratične standarde, ki – navkljub temu, da jih noče upoštevati - veljajo tako v Sloveniji kot v Evropi.

Zakaj se je potrebno upreti kršenju človekovih pravic!?

Kontroverzna odločitev vodstva Kliničnega Centra, kamor poleg direktorja Simona Vrhunca sodita še Sergej Hojker in Erna Kos Grabnar, temelji na prepričanju, da lahko vodstvo javnega zavoda samovoljno interpretira slovensko ustavo ter krši človekove pravice. Določevanje mašnih namenov in prepoved obhajanja verskih obredov nima temelja v slovenski ustavi, ki jasno določa, da imajo državljani pravico do verske svobode in svobode mišljenja. Za kaj oz. za koga naj molijo ni pristojnost vodstva Kliničnega centra, temveč državljanov. Omejevanje svobode in protizakonito ustrahovanje verskih skupnosti je zato žaljivo, nestrpno in nedemokratično, še zlasti, ker gre pri maši za miroljuben shod državljanov z namenom, da se v molitvi spomnijo prezgodaj umrlih otrok in njihovih mater, ki za svojimi otroki žalujejo. Zaposleni in državljani imajo zato pravico in dolžnost, da se uprejo takšni sporni politiki vodstva Kliničnega centra. Obenem pa imajo državljani možnost, da naznanijo sum kaznivega dejanja na policijo, saj je vodstvo z omenjeno prepovedjo grobo poseglo v človekove pravice vseh državljanov.

Ma. Ve.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top