Nagovor p. Staneta Beštra ob pogrebu p. Gabrijela Recka

Pogreb p. Gabrijela Recka je bil 11. 8. na pokopališču v Kančevcih. Pogrebno sveto mašo je daroval murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je vodil tudi pogrebni obred. V pridigi je gospod škof izpostavil, kako se je + p. Gabrijel Recek odzval na Božji klic ter daroval svoje življenje Bogu in ljudem.

Pogreba se je udeležila velika množica ljudi ter več deset duhovnikov.

Kapucinski provincial p. Vlado Kolenko je v svojem nagovoru povzel življensko pot p. Gabriela kot jo je sam zapisal za zbornik ob 50. letnici duhovništva.

V nadaljevanju objavljamo celoten pogrebni nagovor p. Staneta Beštra, župnika v Štepanji vasi v Ljubljani, kjer je v letih 1990 - 2002 kot župnik deloval tudi pokojni p. Gabrijel Recek. (Žal nam ostalih nagovorov še ni uspelo dobiti.)

"Dragi brat pater Gabrijel,

dragocenim besedam našega župljana Mira Medena želim v imenu vseh župljanov in župljank župnije Ljubljana – Štepanja vas dodati našo skupno zahvalo Bogu in tebi, zato da si bil med nami in z nami dvanajst let redovniškega in duhovniškega življenja, od leta 1990 do 2002. Ob tvojem odhodu v večnost še bolj čutimo in doživljamo dragocenost duhovniškega in redovniškega poklica ter dar le tega za občestvo. Hvaležni smo ti predvsem za tvoje duhovniško služenje: molitve, maše, spovedi, pridige, duhovne vaje, vodenje in duhovno asistenco župnijskih skupin, za tvoje požrtvovalno darovanje za duhovni blagor vse župnije…Tako si, kakor vsak duhovnik in dušni pastir, z Gospodom in z nami gradil božje kraljestvo v naši župniji.

Ni mogoče zaobjeti vsega, kar si zanimiral in delal: gotovo si najbolj zaznamoval nastanek in delovanje Župnijske Karitas in spremljal diakonijo, Vero in luč, vodil župnijski pastoralni svet, spodbujal ljudsko petje, vodil biblično skupino, služil kot Balu pri skavtih vovčičih, vsestransko podpiral jasličarje,...

Nočemo pozabiti, si se mučil z denacionalizacijo, obnovil fasado na cerkvi v Štepanji vasi, kupil nov zvon navček, uredil božji grob, oskrbel nove električne orgle v Bizoviku, s sodelavci začel in s ponosom spremljal vsakoletni Prešernov dan…

Zelo si se trudil za novo cerkev v Štepanji vasi in pridobil parcelo, ki nam danes vsestransko služi: najprej kot liturgični prostor za bogoslužne slovesnosti na prostem, ko se gradi in dogaja Živa Cerkev; igrišče za otroke vrtca Nazaret, za dogajanje naših oratorijev, za dejavnosti naših skavtov in igrišče vseh župnijskih skupin… V naš zbornik si zapisal: Mnogim župljanom sem hvaležen za delo in sodelovanje v župniji. Pater Gabrijel, Bog ti povrni za vse.

Tvoj odhod spremljamo v veri, da bomo med seboj v Gospodu še bolj povezani, v molitvi in daritvi svete maše, še posebej župnijske. Prosi božjega blagoslova pri Bogu in nebeški Materi Mariji tudi za vso našo župnijo.

br. Stane Bešter"


 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top