Ob obletnici šole ravnateljica OŠ Bičevje Miriam Stanonik otroke oblačila v pionirske rutice in čepice!

Ob praznovanju 50 letnice osnovne šole Bičevje, 20. 10. 2016, je ravnateljica Miriam Stanonik v točki Pogled nazaj – Sprejem v šolo in Sprejem v šolo danes, uprizorila Pionirsko prisego in poveličevanje socializma, komunistične Jugoslavije. Otroci so izrekali besede: »Za domovino, s Titom naprej!« Po prisegi pa jim je »tovarišica« na glavo poveznila pionirsko čepico z rdečo zvezdo in okoli vratu zavezala pionirsko rutico.

20.10. je bila na osnovni šoli Bičevje v Ljubljani, slavnostna Akademija z naspovom "Zrastli ste iz bičja", ob 50 letnici obstoja šole. Nanjo so bili povabljeni ustanovitelj, Mestna občina Ljubljana, ki jo je zastopal župan Zoran Janković, predsednik četrtne skupnosti Danilo Šarić, nekdanji učenci ter učenci osnovne šole in njihovi starši. Ostalih sosedov – društev, organizacij, niso povabili.
Na poveličevanje totalitarnih simbolov, ki ga je obsodilo tudi Ustavno sodišče RS, so nas opozorili v dvorani prisotni starši. Povedali so, da je ob tem v dvorani – jedilnici, nastal velik nemir. Slikanje, snemanje  s telefoni, polglasno in glasno pomenkovanje, vzdihovanje, presedanje, vstajanje, pa so bili izrazi nestrinjanja staršev in  posledice te točke.

Miriam Stanonik je v slovenski javnosti znana kot ravnateljica, ki je na svoji šoli homoseksualnim aktivistom dopuščala nekontroliran dostop do otrok, o čemer starši niso bili obveščeni. Kršitve šolske zakonodaje je v primeru vstopa homoseksualnih aktivistov v šolo ugotovila tudi šolska inšpekcija, ki je homo-bi-trans-queer seksualnim aktivistom prepovedala vstop v OŠ Bičevje, kar smo objavili tudi na 24kul.si.

Program,  za katerega odgovarja ravnateljica, kot piše v vabilu za prireditev, so povezovali in pripravili otroci s pomočjo učiteljev. Po pozdravnem nagovoru, ki sta  ga imela ravnateljica in župan, pa se je zgodilo tudi prepovedano čaščenje totalitarnih simbolov.

OŠ Bičevje v teh dneh dobiva novo vodstvo. Novi ravnatelj bo Peter Klun, ki bo  z delom pričel na Miklavževo. Sveti Miklavž je bil moder in do otrok zelo dober. Naj bo tak tudi novi ravnatelj.

Zapisano po pričevanju navzočih staršev

***

Čeprav nismo dolžni, objavljamo odziv ravnateljice Miriam Stanonik:

Ljubljana, 11. 11. 2016

IZJAVA  OB NERESNIČNIH IN ZAVAJAJOČIH NAVEDBAH V MEDIJIH


Danes, 11. 11. 2016, sem bila opozorjena, da se je v medijih razširila informacija, da naj bi na naši šoli, OŠ Bičevje, med prireditvijo ob 50-letnici šole poveličevali totalitarne simbole.

Zaradi neresničnih in tendencioznih navedb podajam izjavo in pričakujem njeno objavo:

20. 10. 2016 smo na osnovni šoli Bičevje pripravili akademijo, s katero smo želeli obeležiti 50 pomembnih let, ki jih je na področju vzgoje in izobraževanja prehodila naša šola. Celotna zasnova prazničnega meseca (izdani zbornik Zrasli ste iz bičja, priložnostna razstava in akademija) je bila zastavljena v nizanju dejstev NEKOČ in DANES. Nič zlonamernega, bolj v opomin, da se nekatere v zgodovini storjene napake ne bi ponovile.

Program prireditve smo zasnovali tako, da smo z njim spomnili tudi na zgodovinsko dejstvo, da je totalitarni režim obstajal, nikakor pa ne, da smo ga poveličevali. Iz vsake točke programa je bila razvidna razlika, kako je bilo nekoč in kaj/kako je to danes. Takrat vse zelo neosebno, a politično zgledno, današnji pristop k otrokom pa je oseben, neposreden, pokliče se jih z imenom in priimkom, komunikacija je usmerjena k otroku in k staršem, saj je »sodobni ravnatelj« nagovarjal na »prvi šolski dan« tudi njih.

Očitano nam je, da smo v prizoru »Sedanjost v šoli« prikazali prerekanje in grožnje otrok z učiteljico, da jo bodo zatožili staršem, z namenom, da poveličujemo socialistične čase, kar je na meji ksenofobije. Naš edini namen je bil prikazati RESNIČNOST današnjega trenutka v šolstvu in v razredu, ko otroci v resnici grozijo učiteljem s starši, odvetniki in inšpekcijskimi nadzori. Žal starši mnogokrat svojim otrokom ugodijo.

Je pa žalostno, da izobraženi ljudje niso prepoznali tega, da je bil prikazan zgodovinski čas, ki je obstajal in ga ne moremo zanikati, ni bil pa samo ta. VEDNO je bila poleg tudi sodobnost. Iz ničesar ni bilo moč niti sklepati, da gre za kakršno koli vrednotenje. Zgolj in samo prikaz NEKOČ in DANES.
Starši naših nastopajočih otrok so bili z vsebino točk programa seznanjeni. Nikomur se ni zdelo sporno in v času priprave na prireditev nismo dobili nobenega pomisleka o njeni neprimernosti. Tudi po prireditvi na šolo razen pohval nismo dobili nobene pripombe o neprimernem in ideološko spornem programu. Zato na zapisano mnenje o ideološki zlorabi in etično nesprejemljivem ravnanju ne pristajamo. Z akademijo nismo in nikoli ne bomo obujali totalitarne titoistične ikonografije, kar je tudi eno od izraženih mnenj. Otrok NISMO in JIH NE indoktriniramo z nobeno politično ideologijo.

Mediji, ki objavljajo zapisana besedila, ne preverjajo dejstev, pisci pa pišejo neresnice, se skrivajo za anonimnostjo in jih ne moti, da navajajo neresnice, žalijo, obrekujejo in blatijo dobro ime. Naj na tem mestu opozorimo, da je obrekovanje (tj. »kdor o kom trdi ali raznaša kaj neresničnega, kar lahko škoduje njegovi časti ali dobremu imenu, čeprav ve, da je to, kar trdi ali raznaša, neresnično…«) kaznivo dejanje skladno s 159. členom Kazenskega zakonika.

Portalu 24Kul sporočamo:
• ravnateljica Miriam Stanonik NI OBLAČILA nikogar!
• ravnateljica Miriam Stanonik NI na akademiji UPRIZORILA prav ničesar! Imela je le praznični nagovor;
• otroci NIKOLI v programu prireditve niso izrekli pozdrava »Smrt fašizmu, svoboda narodu.«;
• pozdrav »Za domovino s Titom naprej,« pa je v izbranem dnevu, 26. 10. 1979, v šolskih prostorih slovenskih šol bil v veljavi, prav tako kot »švercanje« kavbojk iz Italije in ta dan je bil v skeču prikazan;
• v zapisu navajate, da na akademijo nismo povabili sosedov - društev in organizacij.  Pogled na našo listo vabljenih kaže, da je bilo poslanih 154  uradnih vabil po klasični pošti, začenši s predsednikom države, gospodom Borutom Pahorjem, do župnika župnije sv. Antona Padovanskega, p. Pepija Lebrehta, del katere smo, več kot 400 vabil staršem sedaj šolajočih se otrok, vabili smo tudi z javno izobešenimi vabili znotraj našega šolskega okoliša.

Sicer pa: naše otroke na šoli učimo, da je potrebno težave reševati tam, kjer nastanejo in po znanem protokolu:
• naprej preverimo dejstva – tam in z vpletenimi,
• pogledamo, kaj je kdo narobe storil,
• iščemo rešitve, kako bi nastalo težavo/napako popravili/rešili in se morajo s tem strinjati vsi vpleteni. 

A danes ugotavljamo, da prav nič od tega ne znajo nekateri starši in mediji.
Morda pa je čas, da se iz zgodovine tudi kaj naučimo, z namenom, da se stvari ne bi ponavljale.

Pričakujem takojšen umik spornega besedila s spletne strani in javno opravičilo.


Miriam Stanonik, prof.
ravnateljica OŠ Bičevje

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top