Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev pred vlado zahteval takojšnjo vrnitev koroških dečkov v družino babice in dedka

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je danes znova pripravil shod v podporo vrnitvi velenjskih dečkov k starima staršema

Tokrat se je na družinskem shodu pred vladno stavbo v Ljubljani zbralo okoli 70 protestnikov, ki so v predbožičnem vzdušju z nagovori, pesmijo in transparenti pozvali pristojne institucije, naj poskrbijo, da bosta dečka božični večer preživela v krogu najbližjih. V Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev so izrazili nasprotovanje poskusu Anje Kopač Mrak, da bi koroška dečka morala zrasti in odrasti ter živeti brez korenin, to je brez staršev, starih staršev in brez sorodnikov, čeprav jih imata.

Odlični nagovori Boruta Pogačnika, Andreje Gorenc ter Romana Vodeba

Protestnike je najprej nagovoril priznani psihoterapevt Borut S. Pogačnik, ki je opozoril na neupravičeno omejevanje stikov vnučkov z babico in dedkom ter izrazil bojazen, da dečka v času odraščanja izven družine ne bosta dovolj kvalitetno izoblikovala svoje identitete. Pozval je odgovorne, da spoznajo strokovno zmoto ter nemudoma popravijo krivico, kakršne so značilne za totalitarne države, v katerih se človekove pravice ne spoštujejo. Slovenijo smo si zamislili drugače, kot svobodno in demokratično državo, kjer bodo človekove pravice otrok na prvem mestu.

Strokovni zastopnik starih staršev Franci Donko, je menil, da za primer velenjskih dečkov ni odgovorna le ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ampak celotna vlada na čelu s premierjem Mirom Cerarjem. Odgovornost je po njegovih besedah tudi pri delu stroke, "ki nima dovolj empatije in sočutja ter ne spoštuje zakonodaje". Poudaril je zavzemanje Gibanja za otroke in družine za koroška dečka, ki je svoj 1. Tabor posvetilo ugrabljenima dečkoma ter samo v treh dneh zbralo skoraj 8000 podpisov in predlagalo ustrezne popravke Zakona o zakonski zvezi, ki bo 11. januarja obravnavan v Državnem zboru.

Znan zagovornik pravic otrok in družin, Roman Vodeb je v nagovoru poudaril, da je treba dati na stran politično opredelitev, ko gre za vprašanje zaščite otrok in družin. Poudaril je pomen družinske povezanosti otrok, staršev in starih staršev, ki je nujno potrebna za normalno rast in razvoj otrok. V primeru koroških dečkov je poudaril pristne družinske vezi vnučkov, babice in dedka, ki lahko dečkoma omogočijo zdravo odraščanje.

Franci Donko, je v nagovoru poudaril, da je za žalostno usodo velenjskih dečkov in njunih starih staršev kriva trdosrčnost odraslih, tako v vladi kot v drugih pristojnih institucijah. "Takšne države, ki tako ravna s svojimi državljani, enostavno 25 let nazaj nismo sanjali," je dodal. Ob tem je pozval protestnike, naj v podporo vrnitvi dečkov starima staršema spregovorijo o svojih izkušnjah z božičem. Odzvala se je družbeno aktivna mama štirih otrok Andreja Gorenc, ki je za svoje čuteče besede, s katerimi se je zavzela za pravico otrok do družine in starih staršev, požela glasen aplavz prisotnih.

Božično sporočilo miru za vnučka , babico in dedka s shoda Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev

Ob pozivu k shodu so v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev zapisali: "Večina izmed nas bo božični večer praznovala med svojimi najdražjimi. Koroška dečka ne bosta imela te pravice! Mineva eno leto, kar je lastni oče koroškima dečkoma odvzel mamo. Brezčutni ministrici in ustavnemu pravniku Miru Cerarju ni mar, da bosta koroška dečka že drug božič zapored trpela zaradi krutosti odraslih."

Nad predbožičnim shodom v podporo vrnitvi koroških dečkov so bili navdušeni tudi policisti, zadolženi za varovanje shoda, ki so se po prireditvi zadržali v pogovoru s predstavniki Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter izrazili svoje pohvale zavzemanju Odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Dostojanstven družinski protest so prisotni zaključili z minuto molka za otroke s Petrička ter vse žrtve zlorab socialnega skrbstva. Na koncu so zbrani vnučkoma, babici in dedku poslali sporočilo miru in duhovne povezanosti z občuteno zapeto božično pesmijo Sveta noč.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top