Papež Frančišek Mestu in svetu: 'Kristus je vstal, pridite in poglejte!'

Objavljamo celoten nagovor papeža Frančiška Urbi et orbi ob letošnji Veliki noči. Nagovor je na Trgu Sv. Petra v Vatikanu poslušalo preko 150.000 ljudi.

'Kristus je vstal, pridite in poglejte!'

Christus surrexit, venite et videte! Kristus je vstal, pridite in poglejte!

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno in sveto veliko noč!

Po Cerkvi, ki je razširjena po vsem svetu, odmeva angelovo oznanilo ženam: »Ne bojte se! Vem, da iščete Jezusa, križanega. Ni ga tukaj. Vstal je … pridite, poglejte kraj, kamor je bil položen« (Mt 28,5-6). Ne bojte se! Gospod je vstal!

To je vrhunec evangelija, to je veselo oznanilo v najboljšem pomenu besede: Jezus, križani, je vstal! Ta dogodek je temelj naše vere in našega upanja: če Kristus ne bi vstal, bi krščanstvo izgubilo svojo veljavo; vse poslanstvo Cerkve bi bilo ob svoj vzgib, ker je prav od tam izhajalo in vedno izhaja. Sporočilo, ki ga kristjani prinašajo svetu je to: Jezus, učlovečena Ljubezen, je umrl na križu za naše grehe, toda Bog Oče ga je obudil in ga naredil za Gospoda življenja in smrti. V Jezusu je ljubezen premagala sovraštvo, usmiljenje je premagalo greh, dobro je premagalo zlo, resnica je premagala laž in življenje je premagalo smrt.

Zato govorimo vsem: »Pridite in poglejte!« V vsaki okoliščini življenja, zaznamovani s krhkostjo, grehom in smrtjo, Veselo oznanilo ni samo beseda, ampak je pričevanje zastonjske in zveste ljubezni: pomeni, da gremo iz sebe, da bi šli naproti drugemu; pomeni, da stojimo ob strani tistemu, ki ga je ranilo življenje; pomeni, da delimo s tistim, ki mu manjka nujno potrebnih reči; pomeni, da ostanemo ob tistem, ki je bolan ali star ali odrinjen … »Pridite in poglejte!« Ljubezen je močnejša. Ljubezen daje življenje. Ljubezen stori, da sredi puščave vzcveti upanje.

S to veselo gotovostjo v srcu se danes obračamo nate, Vstali Gospod!
Pomagaj nam, da te bomo iskali, dokler te ne bomo vsi mogli srečati, dokler ne bomo vedeli, da imamo Očeta in se ne bomo več počutili kot sirote; da te lahko imamo radi in te častimo.

Pomagaj nam, da bomo premagali nadlogo lakote, ki jo delajo še hujšo spori in neizmerno metanje proč, za katero smo pogosto sokrivi.

Usposobi nas, da bomo branili tiste, ki so nezaščiteni, zlasti otroke, ženske in ostarele, ki jih včasih izkoriščajo in puščajo same.

Papež Frančišek se je posebej spomnil nekaterih držav

Daj, da bomo znali zdraviti brate, ki jih je prizadela epidemija ebole v Gvineji Conakry, Sierri Leone in Liberiji; in tiste, ki so zboleli za toliko drugimi boleznimi, ki se širijo tudi zaradi malomarnosti in skrajne revščine.

Potolaži tiste, ki danes ne morejo praznovati velike noči s svojimi dragimi, ker so po krivici odtrgani iz njihove bližine, kot številni ljudje, duhovniki in laiki, ki so bili ugrabljeni na raznih koncih sveta.

Potolaži tiste, ki so zapustili svoje dežele, da bi se preselili v kraje, kjer upajo na boljšo prihodnost, da bodo živeli dostojno življenje in – neredko – svobodno izpovedovali svojo vero.

Prosimo te, poveličani Jezus, zaustavi vsako vojno, vsako sovražnost, veliko ali majhno, staro ali nedavno!

Prosimo te še posebej za Sirijo, za ljubljeno Sirijo, da bi vsi, ki trpijo posledice spora, lahko prejeli potrebno človekoljubno pomoč in da bi sprte strani ne uporabljale več sile za sejanje smrti, še posebej proti neoboroženemu prebivalstvu, ampak naj si drznejo pogajati se za mir, ki ga že tako dolgo pričakujemo!

Prosimo te, poveličani Jezus, da potolažiš žrtve bratomornega nasilja v Iraku in da podpiraš upanje, ki ga zbuja obnovitev pogajanj med Izraelci in Palestinci.

Prosimo te, naj se končajo spopadi v Srednjeafriški republiki, naj se ustavijo teroristični napadi v nekaterih pokrajinah Nigerije in nasilje v Južnem Sudanu.

Prosimo te, naj se ljudje v Venezueli obrnejo k spravi in bratski slogi.

Po tvojem vstajenju, ki ga letos obhajamo skupaj s Cerkvami, ki sledijo julijanskemu koledarju, te prosimo, da razsvetliš in navdihneš pobude za pomiritev v Ukrajini, da se bodo vse zainteresirane strani s podporo mednarodne skupnosti lotile slehernega truda, da se prepreči nasilje in v duhu edinosti ter dialoga gradi prihodnost dežele. Da bi lahko vsi kot bratje danes vzklikali: »Hrystos voskres!«

Za vsa ljudstva zemlje te prosimo, Gospod: ti, ki si premagal smrt, daj nam svoje življenje, daj nam svoj mir!

Blagoslovljeno veliko noč! Christus surrexit, venite et videte! Kristus je vstal, pridite in poglejte!

POZDRAV
Dragi bratje in sestre!
Ponovno izražam svoje voščilo za blagoslovljeno veliko noč vsem vam, ki ste prišli na ta trg z vseh koncev sveta. Velikonočna voščila širim do vseh, ki so po raznih deželah povezani z nami prek sredstev družbenega obveščanja. Ponesite v svoje družine in v svoje skupnosti veselo oznanilo, da je Kristus, naš mir in naše upanje, vstal!

Hvala za vašo navzočnost, za vašo molitev in za vaše pričevanje vere. Posebna in hvaležna misel za dar prelepih rož, ki prihajajo z Nizozemske. Blagoslovljeno veliko noč vsem! Dobro kosilo in nasvidenje!

Prevedel br. Miran Špelič OFM


Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top