Papež je v Koreji obiskal pokopališče za splavljene otroke in obsodil moralni relativizem!

Papež Frančišek je velik zagovornik neorjenih otrok in je zato med srečanjem katoliših škofov iz Koreje in drugih azijskih držav, 17. avgusta 2014 obsodil splav in trend moralnega relativizma. Kristjani se morajo izogibati skušnjavi, »da bi kompenzirali našo vero tako, da bi poteptali temeljne zahteve evangelija in pritrjevali duhu tega časa,« pravi papež.

V soboto, 16. avgusta, je papež kratko in slovesno obiskal simbolično »pokopališče« žrtev splava, kjer je tiho molil med stotinami belih križev. Kljub temu, da Južna Koreja splav pravno omejuje na primere nosečnosti zaradi posilstva ali incesta, ali kadar je možnost, da bo imel otrok »hudo« genetsko motnjo; je procent opravljenih splavov v državi kljub temu eden najvišjih na svetu.

Korejske zravstvene ustanove ocenjujejo, da opravijo okoli 340.000 splavov letno. Prebivalcev pa je približno 50 milijonov. Številke pa ne vključujejo splavov neporočenih žensk.  Korejska stopnja rodnosti je še vedno ena najnižjih na svetu, kar znaša 1,25 rojenega otroka na žensko.

Papež je obenem razglasil za blažene 124 korejskih mučencev, ki so umrli v valu preganjanja v 18. stoletju. Po ocenah Vatikana je tam življenje izgubilo 10.000 ljudi. Beatifikacije se je v soboto udeležilo 800.000 ljudi.

Ker se tudi danes dogaja preganjanje kristjanov in drugih manjšin v Iraku preko islamskih skrajnežev, je papež Frančišek poudaril krepost vseh mučencev v  zgodovini krščanstva: »Vedeli so ceno, ki jo prinaša sledenje Kristusu... in bili so pripravljeni veliko žrtvovati.« »Izzivajo nas z vprašanjem za kaj, če sploh kaj, smo pa mi pripravljeni umreti,« je dejal Frančišek.

Med njegovim obiskom azijske države, je rimski škof poudaril potrebo po »spravi,« in večkrat pozval k »miru« med obema Korejama. Na 6. azijskem dnevu mladih, je Frančišek rekel: »Samo ena Koreja je, a ta družina je razdeljena.«
 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top