Papeževa podpora velikim družinam in zajci!?

Svetovni in domači mediji so razširili besede papeža Frančiška, "naj se katoličani ne razmnožujejo kot zajci." Ob tem so bile številne katoliške  družine z več otroki lahko upravičeno prizadete. Vendar pa je tako kot vedno - potrebno brati originale in ne zgolj medijska enostranska poročila, ki papeža jemljejo iz konteksta. Preberite si originalni pogovor med papežem in novinarjem Christophom Schmidtom na poletu iz Manile v Vatikan (19. 1. 2015):

Deseto vprašanje, Christoph Schmidt za nemško skupino

Sveti oče, najprej vam želim izreči tisočkrat hvala za vse čudovite trenutke tega tedna. Prvič vas spremljam v letalu in se vam iskreno zahvaljujem. Moje vprašanje: govorili ste o filipinskih otrocih, o svojem veselju nad tem, da je tam tako veliko otrok. Toda po raziskavah javnega mnenja večina Filipincev prav v strmem porastu prebivalstva vidi enega glavnih razlogov za veliko revščino te dežele. V povprečju filipinska ženska rodi več kot tri otroke in zdi se, da je katoliško stališče do kontracepcije ena od redkih točk, v kateri veliko število ljudi na Filipinih ni v soglasju s Cerkvijo. Kaj mislite o tem?

Papež Frančišek: To število 3 na družino, če prav vem, je tisto, ki ga omenjajo strokovnjaki: to je število, pomembno za ohranjanje prebivalstva? 3 na par? Če to število pade, se zgodi druga skrajnost, kot v Italiji, kjer naj bi - kot sem slišal, pa ne vem, če je res – leta 2024 zmanjkalo denarja za pokojnine. Upad prebivalstva? Ključna beseda za odgovor na vaše vprašanje je tista, ki jo Cerkev vedno uporablja: odgovorno starševstvo. Kako se to stori? S pogovorom. Vsaka oseba, s svojim pastirjem, mora iskati način, kako živeti odgovorno starševstvo. Pred kratkim sem omenjal primer žene, ki je pričakovala osmega otroka, pri čemer je vseh predhodnjih sedem rodila s carskim rezom: to je neodgovorno. »Ne, jaz zaupam v Boga.« »Toda glej, Bog ti daje možnosti, bodi odgovorna.« Nekateri verjamejo, da – oprostite to besedo – se moramo vesti kot zajci, če hočemo biti dobri katoličani? Ne. Odgovorno starševstvo. To je jasno in zato so v Cerkvi zakonske skupine, so strokovnjaki za to področje, so pastirji, in se išče. Poznam toliko in toliko dopustnih poti, ki so pri tem lahko v pomoč. Prav ste storili, da ste me to vprašali. Zanimiva je še neka druga stvar, ki je posredno povezana s tem. Za najbolj revne je otrok zaklad. Res je, tudi tu je treba biti preudaren. Toda zanje je otrok zaklad. Bog že ve, kako jim pomagati. Nekateri v tem niso preudarni, res je. Odgovorno starševstvo. Toda tudi videti velikodušnost tistega očeta in tiste matere, ki v vsakem otroku vidi zaklad.

Vir:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top