• Ustvarjalne počitnice v naravi

Počitnice in ustvarjalnost

Za ustvarjalnost med počitnicami je zelo pomemben domači pogovor, o tem, kako bodo izgledali poletni tedni na taborih, oratorijih, delavnicah, kjerkoli bodo otroci preživeli svoj prosti čas. Pogovoriti se je potrebno o tem, da so odgovorni zase, da imajo svojo disciplino in da so ustvarjalni. "Če tega ni, potem niso ustvarjalni in je tam samo samodiscipliniranje in se nihče ne počuti dobro. Vsi z voditelji vred so v strahu, kaj bodo ti otroci narobe naredili", pravi klinični psiholog p. dr. Christian Gostečnik.

Zelo pomembno je tudi, da otroci nimajo občutka, da so staršem odveč in da jih morajo pač nekam "poriniti", da bodo oni imeli mir. Otrokom je potrebno dati osnovno občutje, da so dobrodošli, da jim starši želijo najboljše, da jim je tudi med počitnicami lepo.

Otroci hočejo svoj prosti čas preživeti ustvarjalno

Izredno je pomembna struktura časa, z njo otroci dobijo osnovno varnosti. Če tega ni, so otroci razpuščeni. Tam se naseli nemir, nezadovoljstvo, razočaranje... Kako do te strukture? "Imamo koledar, preštejemo tedne, dneve in se dogovorimo kje, kdaj, kako. Vključimo pričakovanja, želje in jih uskladimo z možnostmi." Hkrati se dogovorimo tudi, kdaj in kako bomo preživeli prosti čas skupaj. Najbolj grozljivo je, da je otrok prepuščen sami sebi, saj ga ta nemir popolnoma prevlada in otrok se hitro izgubi.

Avtorski članek Blaža Lesnika si lahko v celoti preberete na spletni strani Radia Ognjišče.

Prisluhnite tudi posnetku julijske oddaje Za življenje

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top