Pretresljiv nagovor Metke Zevnik, borke za pravice vnukov in starih staršev, licemerskim poslankam in poslancem

Spoštovane poslanke in poslanci!
Zakaj sem danes povabljena v prostore Državnega zbora?

Ker sem kot predstavnica Gibanja za otroke in družine skupaj z g. Donkom in množico 8000 državljank in državljanov vložila spremembo Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Izražam  globoko razočaranje, da smo tu lahko šele po7 mesecih

Danes mi je odmerjenih skopih 5 minut, manj kot 4 stotinke sekunde na vsakogar, ki je šel svoj podpis overit na upravno enoto!

Zakaj sploh smo v Gibanju za otroke in dužine pripravili spremembo  Zakona o družinskih razmerjih?
Ker gre za človekove pravice vnukov ter pomen in spoštovanje starih staršev.
Zakon je odgovor  na voljo ljudi v Družinskem referendumu in  na krivice, ki se dogajajo vnukom in njihovim starim staršem ob   tragičnih dogodkih, kot je  primer koroških dečkov.

Stari starši smo  v Sloveniji največja skupina ljudi, ki so nam kratene ustavne pravice, biti enak pred zakonom – tudi jaz sem med njimi.

Svojih vnukov namreč ne smemo posvojiti zgolj zato, ker smo njihovi  stari starši. Vsak drug človek na tem svetu bi jih lahko, če ostanejo brez staršev. Si lahko predsatvlajte, da ste vi tisti stari starši?
Tudi tako dolgo napovedovana rešitev v Družinskem zakoniku stare starše zopet  zapostavlja in nam jemlje dostojanstvo.

Video.

Katere spremembe predlagamo v  Noveli zakon?
-možnost posvojitve vnukov, če izgubijo svoje starše,
-odvzem roditeljske pravice v luči varovanja otrokovih koristi v primeru storitve hudega kaznivega dejanja, zoper katerega družinskega člana in takojšnja postavitev mladoletnika pod skrbništvo,
- možnost, da  starši izrazijo poslednjo voljo, komu bi zaupali svoje otroke v primeru smrti,
- obveznost, da v primeru imenovanja skrbnika, center za socialno delo posebej upošteva predloge in želje starih staršev, če je to v korist varovanca.

Večina poslancev v Odboru Državnega zbora za delo in družino ni potrdila niti amandmaja niti Novele zakona, še razpravljal je komaj kaj kdo. In kar je še posebej žalostno - tudi poslanci DESUS v Odboru  so bili proti ustavnim pravicam starih staršev.

Spoštovane poslanke in poslanci ,

V imenu ljudi, podpisnikov vas prosim , da glasujeta za spremembo ZZZDR, ki je pred vami, saj je tudi  Vrhovno sodišče v primeru babice osirotelih koroških dečkov reklo:

Razmerje med otroci in  njihovimi starimi starši je varovano z ustavo in evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. 

Pravico otrok do starih staršev, pa tudi pravico starih staršev do otrok je treba varovati, ne le pred posegi države, temveč tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov.

Spoštovani,
Zaključujem z besedami pisatelja Borisa Pahorja, ki jih je zapisal ob častitljivih stotih letih:
»Z razumom sem  pesimist, po srcu pa optimist, ker de facto pridem do tega, da verjamem, da bo človek našel neko formulo in ta formula je zelo preprosta – ljubezen. Ni druge rešitve.«

In prav zato, z naše strani, vsemu navkljub, umika ne bo!
Čas je in čas bo!
Čas je vaš in čas bo tudi naš!

Metka Zevnik

 


 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top