V sredo, 6. julija, ob 16.30 protest pred ministrstvom na Kotnikovi 28 v Ljubljani!

Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev je zaradi ugotovitev Upravnega sodišča in Upravne inšpekcije o kršitvah človekovih pravic in nezakonitostih v primeru velenjskih dečkov podal pobudo za sklic nujne izredne seje Komisije za peticije in človekove pravice.  Zagovorniki vrnitve vnukov babici in dedku smo na sejo komisije prinesli tudi novico o njihovem  prvem srečanju in želji dečkov, da se takoj vrneta domov!

Obstrukcija SD in SMC z izgovorom, da »ni sprememb«

Poslanec  SD Škoberne je z navedbami, da v primeru velenjskih dečkov ni spremememb, zapustil sejo. Z enakim izgovorom sta sejo zapustila  tudi poslanka SMC,  Dekleva in njen kolega Horvat. Ostalih predstavnikov vlade ni bilo na sejo. Spodbudne in za žalostni primer nadvse pomembne novice, da sta se dečka srečala z babico in dedkom in želela domov, tako žal niso slišali. Na neprimeren odhod poslancev Cerarjeve koalicije se je odzval psihoterapevt Borut Pogačnik, in dejal da s takšnim ravnanjem izkazujejo nespoštovanje Komisiji, gostom in demokraciji. 

Zagovorniki velenjskih dečkov soglasno zahtevali njihovo takojšnjo vrnitev  v ljubeče okolje

Krajani Pameč, Odbor za varstvo pravic vnukov in starih staršev ter psihoterapevt Borut Pogačnik smo bili soglasni: za velenjska dečka je največja korist odraščanje v znanem in ljubečem okolju pri babici in dedku. G.Breznik je v imenu  krajanov, ki so zbrali 3000 podpisov  v podporo vrnitve vnučkov, z nami delil pomenljiv dogodek iz življenja družine pred tragičnim dogodkom. Oče dečkov, ki sedaj v zaporu govori kako babici in dedku ne zaupa, jima je za božič kupil majici z napisom: »Najboljša babi, najboljši dedek«. Zgovorno, mar ne?
Varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer se vsebinske odločitve pričakovano ni dotaknila, v Odboru smo jo pa pozvali, da zastavi svoj vpliv, da se bosta dečka do vrnitve v ljubeče okolje k babici in dedku namesto enkrat na mesec, vsaj tedensko videvala z njima, kar nam je zagotovila.

Psihoterapevt in sodni izvedenec Borut S.Pogačnik  je v odmevni razpravi poudaril nujnost zdravega žalovanja ter opozoril na razvojne potrebe  otrok, ki jih je mogoče velenjskima dečkoma, ki sta v zahtevni razvojni fazi identifikacije, zagotoviti  samo v varnem  in ljubečem okolju  pri babici in dedku. V odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev pa smo opozorili na trmasto vztrajanje odgovornih kljub sodbi in odločbi, ki govorita o nezakonitostih in kršenju človekovih pravic in zahtevali takojšnjo vrnetev dečkov v njuno edino pravo družino. Z  vložitvijo novele ZZZDR smo v Gibanju za otroke in družine ministrici ponudili pomoč pri nujnih spremembah zakonodaje. Podpise bomo pričeli zbirati s 1.9.2016 pred upravnimi enotami in že sedaj vabimo vse državljanke in državljane k podpisu nujnih sprememb! Hkrati smo napovedali  protest pred ministrstvom, ki bo v sredo, 6.julija ob 16.30.

Ministrica Anja Kopač Mrak ponovno razočarala - na sejo je ni bilo

Ministrici smo s prvim protestom povedali, da pričakujemo ponovno strokovno presojo okoliščin nezakonitega odvzema velenjskih dečkov. Namesto uresničenja naših pravičnih zahtev je ministrica dovolila, da je CSD Velenje protipravno najel upokojeno profesorico Gabi Čačinovič Vogrinčič, da bi pred ljudmi opravičila njihovo neetično in strokovno zgrešeno ravnanje.

Zagovorniki pravic velenjskih dečkov tako nimamo druge možnosti, kot da ministrici Anji Kopač Mrak sami prenesemo sporočilo, da spadata dečka k babici in dedku. Zahteve po vrnitvi primera v izhodiščno točko ji bomo predali na protestu v sredo,  6. 7. 2016, ob 16. 30 uri na Kotnikovi 28 v Ljubljani. Vse čuteče babice in mame, očete in dedke, sestre in bratce pa vabimo, da sem nam pridružite na  sredinem družinskem protestu v Ljubljani!

Franci Donko

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top