Prvi shod: Tadej Strehovec je žrtev montiranega procesa uperjenega proti katoličanom!

Tadej Strehovec je na začetku sodne obravnave (v sredo 10.10.2018) zavrnil očitke o spodbujanju sovraštva na portalu 24kul.si. S spornim člankom na portalu pred objavo po njegovih besedah ni bil seznanjen, zanikal pa je tudi, da bi bil odgovorni urednik portala, saj spletna stran 24kul.si ni medij.

Na portalu 24kul.si je namreč neznani avtor 16. februarja 2016 objavil članek »Seznam članov abortivnega lobija proti pravici do življenja, ki spodbuja usmrtitve nerojenih punčk in fantkov!« V njem je navedenih 264 nestrpnih oseb in 13 kristjanofobičnih organizacij. Gre za nestrpne posameznike in organizacije, ki so od policije zahtevali, da kaznuje in prepove molitev majhni skupini katoličanov zbrani pred Ginekološko kliniko v Ljubljani. Zaradi njihove molitve za nerojene otroke, so od vlade in policije zahtevali, da jim odvzame temeljne človekove in ustavne pravice do svobode izražanja in pravico do verske svobode. Omenjeni nestrpneži in kristjanofobične organizacije so maja 2016 na Okrožnem državnem tožilstvu povedali, da je razkritje njihovega poziva policiji ter njihova umestitev v okvir abortivnega lobija, spodbujanje sovražnega govora. Zanimivo je, da je njihove iste obtožbe policija en mesec prej zavrnila kot neutemeljene.

Tadej Strehovec je na začetku sojenja na ljubljanskem okrajnem sodišču v več kot uro dolgem zagovoru pojasnil, da 24kul.si ni medij, ampak gre za predstavitveno spletno stran Zavoda za družino in kulturo življenja, katerega direktor je, predstavlja pa tudi platformo za različne nevladne organizacije, ki lahko svoja sporočila avtonomno objavljajo na spletni strani.

Avtorja članka, ki ga sicer pozna, ni želel razkriti. Kot razlog je v izjavi za medije pojasnil, da je bilo v zadnjih letih kar nekaj ljudi, ki so javno zagovarjali pravice nerojenih otrok, izpostavljenih medijskemu linču, pritiskom in žalitvam. Zatrdil pa je, da članka pred objavo ni videl.

Kot je še pojasnil Strehovec, je bil članek objavljen po objavi prispevka o omenjeni ustavni pobudi v Mladini, kjer so se podpisniki sami izpostavili, zato njihova objava ne pomeni razkritja zasebnih stališč posameznikov. Te osebe so s podpisom pobude skupini državljanov, ki so molili za nerojene otroke pred ljubljansko ginekološko kliniko, odrekale pravico do svobode izražanja in verske svobode, je dejal in izpostavil katoliško doktrino, po kateri je splav umor.

"Članek je želel opozoriti na pravico do življenja vsakega človeka, kar pa ni sovražni govor ali spodbujanje sovražnega govora," je prepričan Strehovec. Tudi uporaba izraza slovenski abortivni lobi po njegovem mnenju ni žaljiva, saj je to po njegovih besedah v tujini v znanstvenem in medijskem prostoru uveljavljen izraz.

Obtožba po njegovem mnenju ne vsebuje znakov kaznivega dejanja, saj ni bilo ogrožanja javnega reda in miru, ampak temelji na ravni osebne prizadetosti prič, ki imajo na voljo druga pravna sredstva. Obramba je med drugim predložila tudi pojasnila dveh policijskih postaj, da omenjene priče od objave članka do podaje ovadbe niso podale prijave sovražnega dejanja proti njim.

Pred prvo obravnavo 10.10.2018 se je v podporo Strehovcu na shodu pred sodiščem zbralo od 300 do 400 ljudi, imeli so transparente z napisi Tudi jaz sem Tadej, Svoboda govora!, Za pravično sodstvo in Ženske smo za Tadeja.

David Tasić je v nagovoru dejal, da tožilstvo pripravlja proces, ki diši po verbalnem deliktu, in da gre za absurden proces, ki je izraz potrebe enega dela leve politike po izločitvi in utišanju katoliških intelektualcev.

Da so zakonske osnove za to obtožnico nične, je na shodu poudaril tudi upokojeni nadškof Anton Stres. Gre za poskus zastraševanja članov Katoliške cerkve, katere nauk "odločno nasprotuje teorijam in ideologijam, ki zagovarjajo, da je umor nerojenega otroka moralno povsem dopustno dejanje". Shoda se je udeležil tudi predsednik SDS-a Janez Janša.

V zadnjih tednih so se sicer v javnosti vrstili izrazi podpore Strehovcu, med drugim so se oglasili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, Slovenska škofovska konferenca, Svet katoliških laikov, Akademsko društvo pravnik itd.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top