SDS vložila interpelacijo zoper Anjo Kopač Mrak, ki je vzela družino koroškima dečkoma

V Državnem zboru je potekala interpelacija zoper ministrico Anjo Kopač Mrak, ki še vedno ne želi popraviti s strani Upravne inšpekcije, Upravnega in Vrhovnega sodišča ugotovljene krivice vnučkoma, babici in dedku v primeru koroških dečkov.

Po uvodni predstavitvi razlogov za interpelacijo, v kateri je SDS opozorila na dokazano kršenje zakonov in ustave s strani obeh CSD, socialne inšpekcije, ministrstva in celotne vlade. Opozorili so na  nepotreben nasilen odvzem, ki je še najbolj podoben ugrabitvi ter na dejstvo, da sta otroka tri mesece že živela pri babici in dedku, kjer sta bila deležna družinske ljubezni in se je med njimi že vzpostavila družinska skupnost. 

Anja Kopač Mrak v svojem zagovoru znova dokazala, da ne premore čutečega srca

Ministrica se je v svojem zagovoru zelo nespretno skrivala za citiranjem in branjem členov raznih zakonov, zavračala kakršnokoli odgovornost in brezčutno govorila, kako Vrhovno sodišče ni v ničemer odločalo o koristih otrok, ampak le o pravicah babice. Ministrica se s takšnimi besedami še naprej nesramno spreneveda, saj dobro ve, da sta babica in dedek koroških dečkov po tragičnem umoru njune hčere edina poskrbela za svoja vnuka in jima dala novo družinsko gnezdo. Po večmesečnem bivanju otrok pri babici in dedku je med njimi nastala družinska skupnost in nepošteno je, da ministrica, ki bi morala biti prva zaščitnica družine v državi, tega  še vedno noče priznati.

Upravno in Vrhovno sodišče je razveljavilo vse akte CSD in socialne inšpekcije

Ob tako težkih ugotovitvah Upravnega in Vrhovnega sodišča bi morala pristojna ministrica takoj odstopiti in prevzeti odgovornost, posebej še zato, ker se je Anja Kopač Mrak na tiskovni konferenci  6.aprila s tem, ko se je seznanila s primerom, tudi strokovno vpletla, s čimer nastopi strokovna in osebna odgovornost.  Ob molku očitanih kršitev s strani ministrice bi se moral takoj odzvati predsednik vlade, naložiti ministrici takojšnjo odpravo kršenja ustave, na položaj ministra za družino pa nemudoma postaviti človeka, ki bi kot svojo prvo nalogo izvršil sodbo Vrhovnega sodišča in takoj vrnil koroška dečka v njuno edino pravo družino babice in dedka.

Ker nihče od najbolj odgovornih ne ukrepa ob ugotovljenih kršitvah ustave smo v stanju, ko imamo vlado, ki krši Ustavo RS, najvišji akt, ki bi moral biti brezpogojno spoštovan, posebej s strani voditeljev države.  V Gibanju za otroke in družine ter Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev se zahvaljujemo poslanski skupini SDS za vloženo interpelacijo zoper ministrico. Vztrajamo, da je potrebno takoj odpraviti neustavno stanje v primeru koroških dečkov, oba vnučka nemudoma vrniti v njuno edino družino babice in dedka ter poklicati na odgovornost vse vpletene, vključno z ministrico Anjo Kopač Mrak in predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki ob ugotovljenih kršitvah sedi križem rok.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top