Shod za šolo varno pred aktivisti teorije spola

To soboto bo v Rimu potekala manifestacija proti uvajanju teorije spola v šole (otroke uči, naj določajo sebi lasten spol oz. spreminjajo spol ter eksperimentirajo s spolno usmerjenostjo). Organizira jo odbor Zaščitimo naše otroke. Dogodek, ki se bo odvil na trgu pred baziliko sv. Janeza v Lateranu, je podprl tudi Papeški svet za družino. Predsednik vatikanskega dikasterija msgr. Vincenzo Paglia je v sporočilu odboru spomnil, da je na temo družine nenehno pozoren tudi papež Frančišek. Družina je po njegovih besedah Božji dar za uresničitev moškega in ženske, ki sta ustvarjena po Njegovi podobi; je kraj, kjer se nauči sobivati v različnosti, pripadati drugim, in kjer starši otrokom posredujejo vero.

Kakšno prihodnost pripravljamo za nove generacije?

Msgr. Paglia je v svojem sporočilu izpostavil vprašanje, kakšno prihodnost pripravljamo za naše otroke, za nove generacije. Nadaljeval je, da kdor ima izkušnjo lepote in vedrine, ki izvirata iz srečnega zakona, dobro pozna vrednost, ki jo družbi doprinese trden in rodoviten odnos. Gre za »družbeni kapital«, v katerega je treba investirati pozornost, premišljevanja in svoje moči.
Zdi se, da je današnja družba izgubila sposobnost snovanja čvrstih vezi in odnosov ljubezni, na katerih bi lahko bile utemeljene družine, zmožne spremljati najšibkejše, vzgajati otroke in sprejemati pomoč ostarelih. Toda Cerkev, ki oznanja evangelij usmiljene ljubezni, še vedno predlaga resnično lepoto povezane in trdne družine, odprte za življenje, za ljubezen do starih staršev in do vseh, ki so slabotni ter potrebujejo pomoč in podporo. To je družina, v kateri je različnost vedno bogastvo in priložnost, ter ne ovira, ki bi jo bilo treba odstraniti. Otroci imajo pravico, da jih podpira družina, ki je resno utemeljena na zakonu, je poudaril msgr. Paglia. Nato je dodal: »Če zna svet graditi samo kratke zveze, mi hočemo dolgotrajno družino! Če je družba spremenljiva, mi predlagamo močno in trdno družino, utemeljeno na skali evangelija in Cerkve.«

Nujno in potrebno je, da si tudi državne vlade prizadevajo za priložnosti, preko katerih bi mlade generacije spodbudili in jim pomagali ustvariti si družine. Za prihodnost človeškega rodu se je treba naučiti oblikovati družine, ki so močne v ljubezni in sprejemajoče. Današnji otroci od nas pričakujejo, da bi z resnostjo in globino prevzeli nase odgovornost ter bi njim in celemu svetu pokazali bogastvo in veličino krščanske družine. Msgr. Paglia je na koncu tako zaželel uspeh manifestaciji in izrazil tudi prepričanje, da bo prinesla dragocen prispevek za življenje Cerkve in vseh oseb, ki jim je mar za dobro celotnega človeštva.

»Ideološke kolonizacije«

Papež Frančišek je prav to nedeljo, na začetku rimskega škofijskega simpozija, ko je govoril o družini, pozval, da je treba odgovoriti na »ideološke kolonizacije«. Na to je v pogovoru za Radio Vatikan pred sobotno manifestacijo spomnil p. Gianfranco Grieco, tiskovni predstavnik Papeškega sveta za družino. Izhajajoč iz papeževih besed je poudaril, da odrasli otroke z določenimi ideologijami uničujejo, namesto da bi jim pomagali rasti. Otroci morajo rasti v okolju, ki je »povsem človeško, povsem dostopno in povsem svobodno«. Zato si je treba prizadevati za tako zaščito, ki spoštuje lepoto, nedolžnost in čistost. Vendar pa ščititi ni dovolj. Predvsem je potrebno »širiti kulturo življenja, kulturo ljubezni in kulturo sobivanja«.

P. Grieco je še pojasnil, da je papeški svet podprl manifestacijo proti teoriji spola – dogodek, ki je akonfesionalen in nestrankarski – ker ta pobuda spodbuja vrednote otroštva, otroka in družine. Vatikanski dikasterij želi biti v tej priložnosti glas najšibkejših. Ta tema ne zadeva samo katoliške Cerkve. Vendar pa je želja le-te, da bi manifestacija dosegla tiste, ki so odgovorni za prihodnost otrok. Ti bi se morali zavedati, da so potrebne drugačne pridige, da je potrebno širiti drugačne resnice in da je otrokom potrebno dati drugačno spoštovanje. Družba, v kateri rastejo, mora biti pluralna in ne sme vsiljevati ne-vrednot. Otroci so namreč prihodnost in pomlad jutrišnjega dne.

povzeto po Radiu Vatikan

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top