Slavospevi časopisa Dnevnik kontroverzni Svetlani Makarovič in sovražnemu govoru!

Večina slovenskih medijev je v začetku leta tekmovala v izražanju slavospevov Svetlani Makarović, kar je seveda razumljivo, saj je gospa pred kratkim praznovala 75 rojstni dan. Ni pa razumljivo, da ti mediji podpirajo nestrpnost, kristjanofobijo in celo pozivanje k nasilju, po čemer je v zadnjih letih najbolj znana Svetlana Makarovič. Njenih 75 let je bil formalni razlog, da so nekateri mediji ponovno izrabili Makarovićevo za širjenje predsodkov in stigmatizacijo slovenskih katoličanov.

Dnevnik – slavi kristjanofobijo Svetlane Makarović

V časopisu Dnevnik (2.1.2013) je novinarka Tanja Lesničar – Pucko zapisala obsežen članek na temo izjemnih dosežkov Svetlane Makarovič z naslovom »Svetlana Makarović – umetnica«. Po njenem mnenju naj bi bila Makarovićeva največja slovenska pesnica, kar je sicer stvar strokovne diskusije in ne t.i. »novinarskih strategij za promocijo kristjanofobije«. Prav tako je Lesničar Pucko uporabila Makrovičevih 75 let za širjenje t.i borbenega ateizma. Tako je v omenjenem članku poudarila njeno kristjanofobično in nestrpno držo do verujočih z besedami: »Njen izstop iz RKC je bil dosledna gesta zoper škodljivost institucije...«  Odločitev Svetlane Makarović, da iz kristjanofobnih vzrokov zavrne Prešernovo nagrado, ker jo je skupaj z njo prejel tudi p. Ivan Marko Rupnik, pa je novinarka označila za »precedens načelnosti«.

Zakaj ljudje odpovedujejo naročnino na Dnevnik in Nedeljski dnevnik? Zaradi nestrpnosti do kristjanov!

Številni bralci in bralke nam sporočajo, da sta omenjena časopisa ena izmed najbolj protikrščanskih medijev. Sejanje ideološkega sovraštva, manipulacije in zmerjanja katoličanov kot npr. da so »katolibani« in »cerkvene ovčice« (skovanki Ranke Ivelja, novinarke in kontroverzne predsednice novinarskega častnega razsodišča), so bolj ali manj stalnica v poročanju o Cerkvi in verujočih sodržavljanih. V tem smislu na poseben način izstopajo štirje »kristjanofobični« novinarji časopisa Dnevnik: Ranka Ivelja, Blaž Petkovič, Tanja Lesničar – Pucko in Aleksander Lucu. Manipulacije in širjenje predsodkov, ko gre za poročanje o katoliški verski skupnosti, je bolj ali manj sestavni del njihovega spornega in posredno nestrpnega delovanja. Zato ni nenavadno, da vedno več ljudi odpoveduje naročnino in s tem odreka finančno podporo nestrpni politiki omenjene medijske hiše. V zadnjih nekaj letih se je naklada prodanih izvodov zmanjšala že za več kot četrtino.

Kateri ljudje stojijo za kristjanofobično politiko časopisa Dnevnik?

Vodstveno strukturo časopisa Dnevnik sestavljajo: predsednik uprave Bojan Petan, čaninadzornega sveta so: Robert Krajnik, Ada de Costa Petan, dr. Klaus Schweighofer, Rok Gorjup, Sabina Rus in Primož Cirman. V lastniški strukturi najdemo naslednja podjetja DZS, d.d. 35,11%, Styria Media International AG 25,74% (ki je v posredni lasti graške škofije), Mediji DZS, d.o.o. 15,94 %, Delo Prodaja, d.d. 10,35%, ČZP Večer, d.d. 6,52% in ostali mali delničarji 6,34%. Med člani vodstva najdemo še naslednje osebe Nada Ferenc, Igor Dolenc, Nives Roš in Aleksander Bratina. Na samo uredniško politiko vplivata še dva glavna akterja, ki določujeta dejansko vsebino člankov in vplivata kako se bo o določeni temi (npr. o katoličanih) tudi pisalo. To sta Suzana Rankov, odgovorna urednica Dnevnika, in Zlatko Šetinc, odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika. Zlasti slednja dva veljata za neposredno odgovorna za nestrpno in kristjanofobično politiko omenjenih dveh časopisov.

Za Dnevnik že 9.952.246,10 EUR davkoplačevalskega denarja

Ob tem velja omeniti, da se omenjeni časopis  izdatno financira iz davkoplačevalskega denarja. Po Supervizorju je od leta 2003 prejel že 9.952.246,10 eurov iz državnega proračuna. Zneski oglasov državnih podjetij pa ta znesek še močno povečujejo. Za številne državljane je nesprejemljivo, da država z davkoplačevskim denarjem, še vedno podpira takšne sporne in nestrpne medije kot je to medijska hiša Dnevnik.

Več:

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top