Zakaj je potrebno odpovedati časopis Dnevnik!?

V zadnji številki Nedeljskega dnevnika je novinar Aleksander Lucu ponovno udaril po slovenskih katoličanih. Z zavajajočim in tendencioznim navajanjem različnih (ne)resničnih podatkov Lucu namenoma generira ideološke predsodke proti katoliški verski skupnosti in posredno spodbuja k sovraštvu do katoličanov.

Cerkev (katoličani) so vzor nacizmu!

V Nedeljskem dnevniku z dne 26.8.2012 je Lucu objavil članek z naslovom »V prve klopi politike otroci božjih očetov«. V njem je navedel cel kup negativnih in zlonamernih informacij o katoličanih. Začel je s kritiziranjem predsednika vlade, nadaljeval s katoliškim totalitarizmom ter na koncu zaključil z zgražanjem, da so kristjani sploh dejavni v javnem življenju. Ob tem grobo obračunava z Ljudmilo Novak in nekaterimi verskimi predstavniki. V svojem žaljivem zapisu je Aleksander Lucu med drugim zapisal: »da ne bi pozabil na katoliški totalitarizem inkvizicije ter sodelovanja z nacističnim in fašističnim totalitarizmom, ki bi ga sedanja oblast tako rada omilila.« Ob tem Lucu pozablja na dejstvo, da je bila Cerkev edina delujoča slovenska institucija v času okupacije ter da so bili na vseh straneh (domobranski in partizanski strani) pripadniki katoliške Cerkve. Prav tako obtožuje Cerkev in katoličane, da so bili vzor nacizmu. Takšna izjava ima elemente neposrednega zmerjanje, žaljenja in spodbujanja verskega sovraštva do kristjanov v Sloveniji.

Zakaj ljudje odpovedujejo naročnino na Dnevnik in Nedeljski dnevnik?

Številni bralci in bralke nam sporočajo, da sta omenjena časopisa ena izmed najbolj protikatoliških in protikrščanskih medijev. Ideološkega sovraštva, manipulacij in zmerjanja katoličanov kot npr. da so »katolibani« in »cerkvene ovčice«, so bolj ali manj stalnica v poročanju o Cerkvi in verujočih sodržavljanih. V Dnevniku na poseben način izstopajo trije »kristjanofobični« novinarji: Ranka Ivelja, Blaž Petkovič in Aleksander Lucu. Obračunavanje in širjenje laži ter manipulacije, ko gre za poročanje o katoliški verski skupnosti, je bolj ali manj sestavni del njihovega spornega in nestrpnega delovanja. Zato ni nenavadno, da vedno več ljudi odpoveduje naročnino in s tem odreka finančno podporo nestrpni politiki omenjene medijske hiše. V zadnjih nekaj letih se je naklada prodanih izvodov zmanjšala že za več kot četrtino.

Kateri ljudje stojijo za kristjanofobično politiko časopisa Dnevnik?

V lastniški strukturi najdemo šest ključnih osebnosti, ki so člani nadzornega sveta: Bojan Petan, Marjan Božnik, Robert Krajnik, dr. Klaus Schweighofer, Dejan Kovač in Simon Bilanče. V lastniški strukturi pa najdemo naslednja podjetja DZS, d.d. 35,11%, Styria Media International AG 25,74%, Mediji DZS, d.o.o. 15,94 %, Delo Prodaja, d.d. 10,35%, ČZP Večer, d.d. 6,52% in ostali mali delničarji 6,34%. Med člani vodstva najdemo še naslednje osebe Nada Ferenc, Igor Dolenc, Nives Roš in Aleksander Bratina. Na samo uredniško politiko vplivata še dva glavna akterja, ki določujeta dejansko vsebino člankov in vplivata kako se bo o določeni temi (npr. o katoličanih) tudi pisalo. To sta Suzana Rankov, odgovorna urednica Dnevnika, in Zlatko Šetinc, odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika. Zlasti slednja dva veljata za neposredno odgovorna za nestrpno in kristjanofobično politiko omenjenih dveh časopisov. Ob tem velja omeniti, da se omenjeni časopis  v glavnem financira iz davkoplačevalskega denarja. Po Supervizorju je od leta 2003 prejel že 9.173.506,05 eurov iz državnega proračuna. Za številne državljane je nesprejemljivo, da država z davkoplačevskim denarjem, še vedno podpira takšne sporne in nestrpne medije kot je to medijska hiša Dnevnik d.o.o.

Preberi več:

  • Novinar Dnevnika: »Sovražiti Cerkev je dolžnost!«
  • Zakaj S. Makarovič in R. Ivelja izvajata kristjanofobijo?

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top