Mame, ki splavijo imajo 65% več depresije! (7. del)

Vedno več študij dokazuje negativne posledice splava na zdravje matere. Trditve da splav ne škoduje so zavajajoče, saj se na milijone mater po vsem svetu tiho žalujejo za svojim izgubljenim otrokom.  V šolah pa otrokom še vedno govorijo, da naj dekleta naredijo splav, saj naj ne bi zdravju neškodljiv in naj ne bi pustil posledic.

65 % večje tveganje za klinično depresijo

Revija Medical Science Monitor je leta 2003  objavila študijo, ki analiza državno financirane dolgoletne raziskave na Američankah. V njej avtorji razkrijejo, da imajo ženske, ki so umetno splavile, v primerjavi s tistimi, ki so rodile, 65 % večje tveganje za razvoj dolgoročne klinične depresije po preverjanju starosti, rase, izobrazbe, zakonskega stanu, predhodnih ločitev, dohodka in predhodnega psihiatričnega stanja. (JR Cougle, DC Reardon & PK Coleman, “Depression Associated With Abortion and Childbirth: A Long-Term Analysis of the NLSY Cohort,” Medical Science Monitor 9(4):CR105-112, 2003.)

30 % večje tveganje za generalizirano anksiozno motnjo

Journal of Anxiety Disorders je leta 2005 objavil raziskavo, v kateri so raziskovalci primerjali ženske brez predhodne anamneze anksioznosti, ki so doživele nepričakovano prvo nosečnost. Pri ženskah, ki so splavile, je bila za 30 % večja verjetnost, da so pozneje poročale o vseh simptomih povezanih z diagnozo generalizirane anksiozne motnje, v primerjavi z ženskami, ki so donosile. (JR Cougle, DC Reardon, PK Coleman, “Generalized Anxiety Following Unintended Pregnancies Resolved Through Childbirth and Abortion: A Cohort Study of the 1995 National Survey of Family Growth,” Journal of Anxiety Disorders 19:137-142, 2005.)

Petkrat večje tveganje za zlorabo substanc

American Journal of Drug and Alcohol Abuse je objavil raziskavo, ki kaže, da je pri materah, ki splavijo, petkrat večja verjetnost, da poročajo o poznejši zlorabi alkohola in drog. (DC Reardon, PG Ney, “Abortion and Subsequent Substance Abuse,” American Journal of Drug and Alcohol Abuse 26(1):61-75, 2000.)

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top