Spontani splav - kaj je to?

O spontanem splavu govorimo, kadar mati izgubi svojega otroka, še preden je ta sposoben samostojnega življenja - to je pred približno 24. tednom nosečnosti. 

Večina spontanih splavov se zgodi v prvih desetih tednih nosečnosti. Raziskave so pokazale, da se kar 30 % spočetij konča s spontanim splavom.

Razlogov za spontane splave je veliko

Razlogi so zelo različni. Morda je bila nosečnost zunajmaternična, morda se otrok ni razvijal pravilno, morda je bila napaka v posteljici, jajčecu ali semenčici, lahko pa je šlo za kromosomsko nepravilnost. Vsi spontani splavi se ne zgodijo enako, nekateri so t.i. grozeči, drugi zadržani ali neizbežni. O grozečem splavu govorimo, kadar nosečnica v prvih treh mesecih krvavi, otrok pa ostane živ in zdrav in ga donosi do poroda. Pri zadržanem splavu otrok umre, vendar ostane v maternici, potrebno je t.i. čiščenje (kako grozen medicinski izraz!). Neizbežen splav je takrat, kadar ženska krvavi, ima bolečine, maternični vrat se odpre in maternica iztisne otroka.

Krvavenje in krči

Znaka za možne težave v nosečnostista krvavenje iz nožnice in krči, ki so podobni menstrualnim. Vsako krvavitev v nosečnosti je treba vzeti resno in takoj poiskati zdravniško pomoč. Če pričnete med nosečnostjo krvaveti, bo ginekolog najbrž naredil ultrazvočni pregled in na podlagi tega ugotovil, kaj se je zgodilo.

Več spontanih splavov

Eden ali dva spontana splava najverjetneje ne bosta vplivala na vašo zmožnost, da donosite in normalno rodite. Spontani splavi so v zgodnji nosečnosti žal zelo pogosti. Če boste imeli več spontanih splavov, boste po dogovoru s svojim ginekologom najbrž opravili dodatne preiskave. Z njim se boste pogovorili tudi, kako naprej in kakšne so vaše možnosti, da donosite otroka. Žal pa marsikdaj razlage za spontani splav ni. 

Potreba po žalovanju

Ne glede na to, ali ste splavili v zgodnji ali pozni nosečnosti, še posebej pa, če ste že čutili otrokovo premikanje, o njem razmišljali kot o samostojnem malem bitju, vedno žalujte za njim. Žalovanje je pomembno. Običajno traja različno dolgo dokler se mati ne sprijaznili z dejstvom, da se otrok ni rodil. Vendar ob tem vedite, da niste krivi ne vi, ne vaš sozakonec. Poiščite strokovno pomoč, pogovarjajte se, predvsem pa poskušajte najti oporo v veri (dodano, ur. 24kul.si), družini ter zakoncu.

Vir: bibaleze.si

Foto: splet

- Če želite pomoč po sponatanem splavu, se lahko obrnete na Zavod Živim.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top