Starši lahko naročijo 3D model svojega nerojenega otroka!

Brazilska organizacija uporablja za prikaz razvoja otroka v maternici tehnologijo 3D slikanja in tiskanja. Na ta način lahko ustvarijo in prikažejo fizično podobo nerojenega otroka, kar omogoča staršem, da lahko v svojih rokah držijo model otroka, ki ga pričakujejo.

Neva Fairchild z ameriške fundacije za slepe, je na Tech Page One izjavila, da je ta model lahko dober pripomoček za slepe in slabovidne, ki ne morejo videti  razvoja svojega ljubljenega nerojenega otroka. Dejala je: »Pred petnajstimi meseci, ko se je rodil moj prvi vnuk, so imeli mnogo ultrazvočnih posnetkov, ki pa meni niso nič pomagali.«
Ogranizacijo Tecnologia Humana 3D je ustanovil Jorge Roberto Lopes dos Santos z brazilskega narodnega inštituta za tehnologijo, ki se ukvarja z razvojem projektov in raziskavami na področju fizičnega in virtualnega tri-dimenzionalnega oblikovanja. Dos Santosov projekt  tri dimenzionalnega zarodka je bil sprva ustvarjen v pomoč zdravnikom, da lažje prepoznajo zdravstvene težave otrok pred rojstvom. Sam pa je kmalu ugotovil, da ima lahko nova tehnologija širši vpliv in se jo lahko uporablja za starše, da imajo model svojega nerojenega otroka, kar je bolje kot ultrazvočni posnetek.

Dos Santos je na Tech Page One dejal: »Delamo predvsem za zdravnike, kadar ugotavljajo možnost prizadetosti zarodka. Sodelujemo pa tudi s starši, če želijo imeti 3-dimenzionalni model svojega nerojenega otroka.« Ta tehnologija ne le, da omogoča narediti model zunanjih značilnosti otroka v maternici, temveč lahko raziskuje tudi notranjost telesa in ustvari modele organov ali skeletnega sistema. Dos Santos upa, da bo cena tehnologije ostala dovolj nizka, da bo ostala dostopna staršem. Model v naravni velikosti otroka pri 12ih tednih stane okoli 200 $, model 24-tedenskega otroka pa 300 $.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top