Študija: Starši srečnejši od odraslih brez otrok

Raziskovalci s treh ameriških univerz so v skupni študiji ugotovili, da ljudje, ki imajo otroke, "poročajo o relativno višjih stopnjah sreče, pozitivnih čustev in smisla življenja" od ljudi brez otrok.

Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji Psychological Science v času, ko se Zahod sooča demografsko krizo zaradi premajhnega števila rojstev in ko mnogi odlagajo rojstvo otrok, da bi se izognili obveznostim, ki jih prinaša starševstvo. Kot pravi ena izmed avtorjev raziskave, profesorica psihologije Elizabeth Dunn z univerze v Britanski Kolumbiji, starši še zdaleč niso tako »nesrečna bitja«, kot nakazujejo nekatere nedavne raziskave in javno mnenje. Nasprotno: starši so v povprečju enako srečni ali srečnejši od ljudi, ki nimajo otrok. Ugotovitve temeljijo na vrsti anket, opravljenih leta 1982, 1990, 1995 in 1999 s 329 udeleženci v starosti od 17 do 96 let. Rezultati kažejo, da so med vsemi dnevnimi aktivnostmi starši najsrečnejši takrat, ko skrbijo za otroke. Prav tako je iz njih razvidno, da stopnja sreča v veliki meri odvisna od zrelosti in okoliščin, v kakršnih družina živi. "Ugotavljamo, da če ste starejši (in predvidoma zato bolj zreli) in če ste poročeni (in imate zato predvidoma večjo socialno in finančno podporo), ste verjetno srečnejši z otroki kot brez njih,« je dejala soavtorica raziskave Sonja Lyubomirsky s kalifornijske univerze Riverside. "Zanimivo je, da je se je višja stopnja starševske sreče bolj konsistentno pojavljala med očeti kot med materami," dodaja dr. Dunn. "V nasprotju z mnogimi trditvami medijev in nekaterih raziskovalcev je torej »starševstvo in skrb za otrok lahko povezana z občutki sreče in smisla v življenju," zaključuje dr. Sonja Lyubomirsky.

Več:
  • LifeSiteNews.com

Foto: splet

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top