Tomaž Merše: Na referendumu glasujmo proti radikalni spolni vzgoji v vrtcih in šolah!

V petek, 4. decembra, je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predstavitev prijavljenih organizatorjev kampanje pred referendumom predstavnik Družinske pobude, Društva za družini naklonjeno družbo Tomaž Merše.

Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 10.00 uri se nam bo pridružil Tomaž Merše, predstavnik Družinske pobude, Društva za družini naklonjeno družbo.

Vprašanja mu lahko že zastavljate.

Tomaž Merše se nam je pravkar pridružil v klepetalnici. Pozdravljeni.

Na mojo družino precej bolj vpliva zakonski delovni čas (večji del energije in časa gre za službo, ne za otroke), višina otroških doklad, cena potrebščin v šoli, cena nepremičnin, letovanj itd., kot pa zakonska situacija naših gejevskih sosedov. To zadnje sploh ne vpliva pravzaprav. Kaj ste v zadnjem letu naredili za izboljšanje ter dosegli na teh področjih, ki vplivajo? Prosil bi za naštete dejavnosti. Hvala. Miro

V zadnjem letu sem dosegel podaljšanje pomoči velikim družinam, invalidom in družinam s prizadetimi otroki v obliki povračila polovice cene vinjete za kombi. Nekaj pred tem sem preprečil ukinitev dodatla za veliko družino za polnoletnen otroke in ukinitev otroškega dodatka za prvi mesec otrokovega življenja. Pred mesecm dni sem v DZ poskušal doseči ukinitev diskruminacije dijakov in študentov v primerjavi z mlajšimi otroki v družini, saj lahko ne dobijo državne štipendije zaradi otroškega dodatka, ki ga dobijo mlajši otroci. V tem zakonu pa ne gre predvsem za gejevske sosede, kot jih imenujete, ampak prevsem za pravice vseh otrok in tudi vseh ostalih, ki bi jih z njim izgubili. Zakon daje predvsem novih pravic tej skupini, ampak naše življenje ukrivlja in prilagaja njihovemu.

Opozarjate na spremembe šolskih programov. Kaj se v resnici spremeni? Ali ne ureja ta zakon samo zakonske zveze?

Novela zakona spreminja definicijo zakonske zveze. S tem se spremeni pomen vseh ostalih členov tega zakona, saj bi se po novem nanašali na vse zveze dveh oseb poljubnega spola. Novela zakona določa, da je pomen vseh teh zvez v zasnovanju družine (3. člen), v 15. členu pa izobraževalnemu sistemu nalaga, da mora mlade pripravljati na skladno družinsko življenje. Ko povežemo vse te člene i določbe, postane jasno, da bi zakon po novem šoli nalagal pripravo na skladno družinsko življenje v vseh teh zvezah. Kako bi to bilo, so na nekaterih šolah že preizkusili v delavnicah z uporabo učbenika Ljubezen je ljubezen. Naj navedem nekaj citatov iz tega učbenika: »Otroci, spol si izberite sami! Tako boste ustvarjali sebi lasten, enkraten spol. In svet bo normalnejši.« Za hec lahko poskusite glasno ali pred ogledalom: »Jaz sem lezbijka.« »Jaz sem gej.« »Jaz sem ženska.« »Jaz sem moški.« »Jaz nisem niti moški niti ženska.« Otroke celo spodbuja, naj si predstavljajo sebe v spolnem odnosu s svojim sošolcem. Si res želite tako seksualizacijo svojih otrok v OŠ? Na učinke takih učnih vsebin na otroke, je v oddaji Tarča zelo jasno opozoril tudi eden najuglednejših psihoterapevtov današnjega časa Marko Juhant. Zato bomo očetje in mame za zaščito svojih otrok šli na referendum in glasovali proti.

Ali bo naš glas sploh kaj veljal na referendumu? Že pred tremi leti smo glasovali PROTI, pa nas je parlament znova ignoriral? Ali je referendum sploh smiseln in kako lahko na dolgi rok dosežemo, da bo politika spoštovala voljo državljanov?

Večina v DZ je res zlorabila svojo moč proti že jasno izaženi volji ljudstva. Toda če se ne bi uprli leta 2012, bi že imeli "ta lepi svet", ki ga že lahko opazujemo v dražavah, ki so tako noro zakonodajo že sprejele. Zdaj imamo veliko več vedenja in izkušenj in pričevanj iz teh držav. Nasilje in nestrpnost nad drugače mislečimi v teh državah že zbuja vedno večje upore staršev in drugih. Poleg tega je vedno več držav, ki se zavedajo pomena zakonske zveze moža in žene za otroke in so jo že zaščitile v svojih ustavah. Z vsako dobljeno bitko na tem področju povečujemo verjetnost, da bomo tudi na dolgi rok uspeli zavarovati zakonsko zvezo in temeljne pravice otrok. Če zakona ne bomo zavrnili, bo veljal z vsemi svojimi negativnimi posledicami za celotno družbo, še posebej pa za otroke, očete in mame. Čim prej bo treba poskrbeti za ureditev vseh socialnih in ekonomskih pravic in obveznosti homoseksualnih parov ločeno od družinske zakonodaje, da bodo tako LGBT aktivisti izgibili izgovore za ukinjanje zakonske zveze moža in žene.

Ali bi se pravice istospolnih lahko rešilo drugače, brez škode za vse druge?

Seveda. Veliko jih je že rešenih v Zakonu o registraciji istospolnen partnerske skupnosti. Če uporabnikom ni všeč ime, bi registracijo brez težav nadomestili s sklenitvijo zveze ali čim podobnim. Če v tem zakonu kakšna pravica še manjka (nekaj bi jih verjetno še sodilo vanj, predvsem s področja zdravstvenega zavarovanja in še kaj), bi to lahko bilo že zdavnaj urejeno (npr. leta 2009, ko je SDS vložila novelo tega zakona s praktično vsem, na kar opozarjajo aktivisti LGBT, pa je bil zakon zavrnjen, saj niso hoteli urejanja pravic, ampak novo definicijo zakonske zveze. Zato te pravice še danes niso urejene. Verjamem, da bi se ljudje v homoseksualnih zvezah počutili mnogo bolje, če bi bile njihove pravice urejene na tak način, da se drugi zaradi te ureditve ne bi počutili ogroženi, kakor se počutimo ob tem zakonu. Tako novela ZZZDR zmanjšuje raven dobrega sožitja in obratno.

Gospod Merše, občudujem vaše delo oz. delo Družinske pobude, ki se čisto konkretno zavzema za naše družine. Povejte, prosim, kaj vse bomo izgubili heteroseksualni pari, če bo ta zakon obveljal?

Izgubili bomo spol v zakonodaji in dokumentih. Namesto možje in žene bomo postali osebe 1 in osebe 2. Poglejte mož in žena sta enakovredna pojma, nobeden ni več kot drugi. Pri osebi 1/2 ni tako. Enka je prvi. To pomeni, da namesto enakosti dobimo neenakost. Enako velja za mamo in očeta, ki bi postala starš 1 in 2. Izgubili bi pravico do vzgoje otrok po svojem prepričanju in vesti, če se ne bi strinjali z ideologijo tega zakona. naši otroci bi bili v šoli zlorabljeni za za promocijo homoseksualnih, transseksulanih, … spolnih praks in načina življenja. Učbenik »Ljubezen je ljubezen«, ki 10 letne otroke spodbuja, naj eksperimentirajo s svojim spolom, spolno usmerjenostjo, različnimi spolnimi praksami, … je pripravljen in je bil v nekaterih šolah že uporabljen. Otroci, ki potrebujejo posvojitev, bi bili namesto v okolje, ki je čim bolj podobno izvorni družini (otrok se vedno rodi iz zveze moškega in ženske) posvojen s strani dveh moških, dveh žensk, dveh oseb, ki sta spremenili spol ali sploh ne vesta, kakšnega spola sta. Mnogi uslužbenci (matičarji, učitelji, vzgojitelji, socialni delavci, ...), ki se ne strinjajo s tako ideologijo, bi imeli težave v službi ali bi jo celo izgubili, saj zakon ne predvideva nobene možnosti ugovora vesti.

Se vam ne zdi, da gre z boj z mlini na veter. Čas gre naprej, večina držav je takšno zakonodajo že sprejela. Čemu ves trud, če bo zakon tako ali tako v prihodnosti sprejet? Če ne decembra pa čez eno leto ali dve ... Čas gre pač naprej in počasi se bo treba s tem sprijazniti.

Čas za klepet se izteka. Gostu bomo zastavili zadnje vprašanje.

Ni res. Sploh ne gre za večino držav. Tako zakonodajo ima le 22 od približno 140 držav in tudi v teh državah se že po nekaj letih kažejo zelo negativni učinki na celotno družbo (še posebej otroke) in zato se tam vedno bolj krepi odpor proti tako zakonodaji. Morda je samo še vprašanje časa, kdaj bodo te države naredile korak naprej v zaščiti svojih otrok. Po drugi strani je vedno več držav, ki sprejemajo zakonodajo za zaščito zakonske zveze moža in žene. Ne strinjam se, da bi bil ta zakon korak naprej. Nikakor. Napredno je tisto, kar je dobro za otroke, ki so naša prihodnost. Taka zakonodaja pa ni. Na Švedskem se je v nekaj letih po sprejemu take zakonodaje in uvedbi takega pouka v šole močno povečala stopnja samomorilnosti med maldostniki. Si to želimo tudi v Sloveniji, kjer je že tako med najvišjimi na svetu? Vsakič, ko ohranimo zakonsko zvezo in varovanje otrok, naredimo korak v smer, da jo bomo obranili tudi na dolgi rok. Takoj, ko odnehamo, smo naredili vbeliko škodo. Naši otroci in vnuki nas bodo vprašali, kje smo bili in kaj smo delali, ko smo imeli možnost odločati in to preprečiti. Zato je tako važno, da gremo na referendum in glasujemo proti ter za to nagovorimo še svoje bližnje, saj nas mora proti glasovati vsaj 344.000.

Klepet je končan. Hvala gostu za odgovore in uporabnikom za številna vprašanja.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top