Kaj se dogaja?: Tudi Branko Masleša grozi z vojno!

Pred dnevi je bilo na 24kul.si objavljeno pismo bralke Irene, ki v svojem odzivu na članek Čas je za nove obraze v pravosodju dvakrat uporabi izraza najhujšega nasilja: "vojno" oz. "pobijanje". V petek, 6.6.2014, pa je na srečanju pravnikov vojno metaforiko uporabil tudi Branko Masleša, predsednik Vrhovnega sodišča. Takole je dejal: 
»Želje dela politike po podreditvi sodstva in celotnega pravosodja lahko vodijo v anarhijo in regresijo ter v vojno vseh proti vsem, kar bi še poglobilo družbeno erozijo

Ta dih jemajoč stavek lahko na kratko pomeni: "Če se bo še kdo drznil govoriti o sodstvu, bo vojna."

Ali se bomo dali prestrašiti ob teh grobih izjavah ali bomo šli naprej v prizadevanjih za pravičnejšo in svobodnejšo državo ter pravosodje?

Ob tem je predsednik Vrhovnega sodišča, kar je prav tako zaskrbljujoče, s sovražnim govorom napadel ustavnega sodnika Jana Zobca, ki je že 8.12.2012 v članku Mehki trebuh slovenskega sodstva strokovno in argumentirano opozoril na pereče probleme v sodstvu.

Avtoriteta predsednika Vrhovnega sodišča ne sme temeljiti na nasilju in zastraševanju, ampak na verodostojnosti, poštenem delu in strokovnem ugledu.

Predsednik Vrhovnega sodišča ni kdorkoli. Če predsednik Vrhovnega sodišča začne govoriti o vojni, je to zelo resna stvar. Upam, da tam ne pripravljajo kakšne vojne. Ali gre morda za zastraševanje drugačemislečih? V vsakem primeru so te izjave še ena sramota za vrh slovenskega pravosodja. Avtoriteta predsednika Vrhovnega sodišča namreč ne sme temeljiti na nasilju in zastraševanju, ampak na verodostojnosti, poštenem delu in strokovnem ugledu.

Večina sodnikov in tožilcev ter drugih pravosodnih delavcev dela strokovno in korektno. Žal nekateri, med njimi tudi najvišji pravosodni funkcionarji, očitno zlorabljajo svoj polažaj. Te zlorabe pravosodne moči mečejo temen madež na celoten sistem, predvsem pa pomenijo eno največjih ran naše družbe, ki se odraža na socialnem, gospodarskem in mnogih drugih področjih.

Preiskovalni sodnik Branko Masleša: »Vaš sin ni kriv, držimo ga zaradi drugih«.

Branko Masleša v 80-ih dopuščal nezakonito mučenje zapornika

Naj spomnim: Pesnik Vladimir Pavšič – Matej Bor je 18.10.1982 pisal Francetu Popitu, tedanjemu predsedniku predsedstva Socialistične republike Slovenije in ga obvestil, kako tedanji preiskovalni sodnik Branko Masleša dopušča mučenje zapornika. Masleša je mučenje dopuščal, ob tem pa staršem zapornika povedal: »Vaš sin ni kriv, držimo ga zaradi drugih«.

Aleš Primc

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top