• Foto:Tatjana Splichal

Slovesen začetek Krekovega leta

Društvo dr. Janez Evangelist Krek iz Selc ter Gibanje za otroke in družine sta na ljubljanskih Žalah s slavnostno akademijo obeležila pričetek Krekovega leta, ki se bo zaključilo 27. 11. 2017. Na slovesnosti ob grobu dr. Janeza Evangelista Kreka je z odličnim nagovorom nastopil France Pfajfar, član Krekovega  društva iz Selc, doživete recitacije je podala Urška Florjančič, glasbo pa prispeval mladi harmonikaš Jakob Florjančič. Voditelj Gibanja za otroke in družine, Aleš Primc, je orisal Krekovo osebnost in delo, ki je po stopetdesetih letih zelo aktualna danes. Prireditev je odlično organizirala in vodila Andreja Megušar.

Vence so položili mag. Anton Luznar, župan občine Železniki, Marjan Kokalj, motor in idejni oče Društva dr. Janez Evangelist Krek iz Selc ter Metka Zevnik in Aleš Primc, predstavnika Gibanja za otroke in družine. Po polaganju vencev se je slovesnost nadaljevala s sveto mašo, kjer je dr. Janez Juhant v pridigi približal Kreka kot očeta slovenskih ljudi, ki se je razdajal za duhovni in telesni blagor ljudi in nam je ob tem velik zgled, kako naj danes živimo svojo poklicanost pri delu za skupno dobro. Dr. Juhant je dr. Janeza Evangelista Kreka predstavili kot očeta naroda, ki si je prizadeval za vsesplošni napredek slovenskega naroda s tem, ko je sledil geslu: sem človek za druge.

Dr. Janez Evangelist Krek:  Slovenskemu kmetu se slabo godi

Krek je kot duhovnik globoko doživljal stisko preprostega slovenskega človeka, ki ga je usodno zaznamovala tudi velika neorganiziranost in gospodarsko – lastniška prevlada tujcev, posebej na podeželju. Na svojih poteh po sosednih deželah je zbiral primere dobre prakse razvoja in dela za skupno dobro in jih nato prenesel v slovenski prostor. V svojih Črnih bukvah kmečkega stanu pravi Krek takole. »...snuje naj se za vse slovenske pokrajine gospodarsko društvo, ki imej po raznih krajih svoje podružnice. To gospodarsko društvo podpiraj po vseh močeh duševne in gmotne koristi kmečkega stanu in vzlasti skrbi, da slovenskega zemljišča ne bodo kupovali tujci in z veleposestvi ali pa z velikimi obrtnimi podjetji škodovali ljudstvu«... »Naša dolžnost je, da se bojujemo proti nravnim ranam svojega ljudstva, zlasti duhovniki imajo to dolžnost pri izročenih jim ljudem , da s podukom in z nadnatornimi pripomočki, s katerimi se deli, krepi ali prosi božja milost, ozdravljajo te rane«. 237- 239, Črne bukve kmečkega stanu. J.Sovran (J.E.Krek), samozaložba, Ljubljana 1895.

Krekov zgled za naš čas

Aleš Primc, zvest krekovec, nas je ob zaključku nagovora povabil k prebiranju Krekovih del, za katerega vedno bolj spoznavamo, da je njegov zgled in sporočilo še kako aktualno tudi za naš čas, ko se soočamo s krizo, ne le gospodarstva, ampak tudi vrednot. Kreka je predstavil kot povezovalnega človeka, ki je hotel združiti vse narodove moči.

Že danes vas vabimo na dogodek ob odprtju Krekovega leta in 1. Krekovega večera v Krekovi dvorani župnijskega doma Selca, ki bo 10. 12. 2016 ob 19. uri.
Sodeloval bo tudi voditelj Gibanja za otroke in družine, Aleš Primc s prispevkom Življenje in delo dr. J. Ev. Kreka in njegov pomen za današnji čas.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top