• Foto: družinski arhiv

Vesela novica: Neža se okrepljena vrača domov!

Deklica, za katero so napovedali, da bo v kratkem umrla, se po uspešnem zdravljenju vrača v Slovenijo

Dramatično zgodbo starševske ljubezni v boju za življenje male Neže smo jeseni podprli tudi v Gibanju za otroke in družine s pozivom zdravstveni zavarovalnici naj omogoči zdravljenje deklice v tujini, o nesebični ljubezni njenih staršev pa smo pisali tudi na 24Kul. Na eni strani smo spremljali boj staršev male Neže za njeno življenje, na drugi pa presenetljivo malo posluha za stisko  staršev in zavračanje aktivnega zdravljenja deklice s strani vodstva UKC Ljubljana. Na srečo je bila vera v življenje in želja po preživetju deklice močnejša ter je tudi  neprimeren odnos vodstva UKC ni ustavil. Starši deklice Neže so se kot v filmski avanturi podali na pot, deklico so s svojim avtomobilom odpeljali na zdravljenje v tujino.

"Njen srček se je ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje je obetavno. Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost. Doma Nežo se vedno čakajo tako ljubljeni gumijasti škorenjčki", sta za javnost povedala Nežina mami in oči.

Dveletna Neža Arnolj je bila od 27. septembra 2016 v paliativni oskrbi in je po mnenju zdravnikov izgubila sleherno možnost preživetja. Kljub temu se njeni starši niso vdali v usodo in so vsak dan Nežinega življenja iskali možnost za dekličino zdravljenje.  Ker je deklica kot po čudežu preživela dlje, kot so ji napovedali zdravniki, sta se starša odločila, da jo na lastno odgovornost in s svojim prevozom odpeljeta iz UKC Ljubljana.

Mama in oče sta Nežo odpeljala v bolnišnico v Padovo, kjer so deklici opravili potrebne preiskave srčka in uvedli druga zdravila. Vendar se je zgodba dekličinega zdravljenja zapletala tudi v Italiji. Nedvomno je nesodelovanje vodstva UKC Ljubljana s starši deklice prišlo na ušesa zdravnikom v Italiji, UKC Ljubljana pa je nato po poročanju medijev dajal dvojne informacije osebju bolnišnice v Padovi. Zaradi tega so se starši deklice odločili, da jo odpeljejo drugam ter ne sporočijo lokacije, kje v tujini se bo zdravila Neža.

Mama in oče male deklice za medije potrdila, da Neža po malem, a vztrajno napreduje. Po pripovedi staršev se je njen srček toliko okrepil, da se ta teden vrača nazaj v Slovenijo. Oče in mama male Neže se zahvaljujeta vsem, ki so Neži pomagali s prispevki za plačilo zdravljenja, ki ga je zdravstvena zavarovalnica zavrnila, dobrimi mislimi, zapisi in molitvami.

"Neža se ta teden vrača v Slovenijo kot deklica, ki je dokazala, da je zmožna nadaljnjega zdravljenja!"

Na začetku sporočila javnosti se Zala in Matej Arnolj zahvalita tudi  medijski podpiri njunega truda za dekličino življenje, saj sta že kmalu na začetku ostala brez pomoči zdravnikov, sama pa sta kljub temu neomajno verjela v Nežino življenje in se borila zanjo.

Seveda se v pismu nista mogla izogniti spominom na težke trenutke, ko so zdravniki napovedali, da Neža ne bo preživela: »Takrat je prof. dr. Rajko Kenda na tiskovni konferenci zatrjeval, da sva 'starša zazibana v lažno upanje, da bi najin otrok lahko živel.'
Boj, da smo Neži lahko dali priložnost za življenje, je bil zato težak, saj UKC ni popustil v svoji zmoti, da Neža ni več zmožna nadaljnjega zdravljenja, temveč le lajšanja bolečin. S tako slabo popotnico in takimi diagnozami nam je bila zaprta večina vrat. Zaradi tega je bila edina možnost Nežo umakniti in ji tako dati priložnost."
"Neža se v tem tednu se vrača v Slovenijo in po malih korakih dnevno napreduje. Njen srček se je ob prejemanju pravih zdravil ponovno okrepil, njeno nevrološko stanje je obetavno. Od odhoda iz UKC Neža ni nikoli potrebovala pomoči pri dihanju. Je po žlički, pije po steklenički in kozarčku, najrajši sedi na kavču ob gledanju risank, rada je sladoled, predvsem pa še naprej osrečuje našo družino in prijatelje. Pogosto jo občudujeva, ko spi v stolčku med vožnjo, obujava spomine in verjameva v njeno prihodnost. Doma Nežo se vedno čakajo tako ljubljeni gumijasti škorenjčki."

"Svetu24, PlanetuTV, Žurnalu in Radiju Ognjišče se tako želiva zahvaliti za vso podporo in pomoč v boju za Nežino življenje. Hkrati pa se ponovno iskreno zahvaljujeva vsem ljudem, ki so Neži nesebično pomagali s prispevki, dobrimi mislimi in molitvami.
Iskrena hvala, brez vaše pomoči nam ne bi uspelo!"

Zala in Matej Arnolj

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top