Zakaj minister Grilc zahteva uvrstitev ne-verskih organizacij med verske skupnosti? (3. del)

Minister Uroš Grilc je zagovornik redefinicije odnosov med državo in verskimi skupnostmi. Tokrat se je odločil, da bo med verske skupnosti prišteval tudi ne-verske skupnosti, kot je kozmološka skupnost Upasana.

»FDV strategija«: Oslabiti religije s t.i. pravno-vprašljivimi registracijami!

Strategija državnega sekretarja Aleša Černiča, direktorja Urada za verske skupnosti Gregorja Lesjaka in ministra Uroša Grilca, vključuje pravni aktivizem z namenom, da oslabijo vlogo religij v naši državi. Tovrstna dejanja so predvsem usmerjena zoper krščanstvo in katoliško skupnost v Sloveniji in so del strategije za t.i. razkristjanjevanje Slovenije. Ta se kaže v izrinjanju in banaliziranju verskih skupnosti iz javnosti z namenom, da se verujoče državljane stigmatizira in v javnosti dela »čudaške«. Obenem pa se v javnosti umetno utrjuje vtis, da v Sloveniji obstaja velik pluralni religijski svet, kjer je potrebno, da država (finančno) privilegira manjše skupnosti na račun velikih. Del tega načrta, ki so ga iznašli na družboslovnih ustanovah v Ljubljani, je bila določitev zgolj 10 članov za ustanovitev nove verske skupnosti ter odločitev, da se 27.1.2014  registrira »Upasana – Sanjava prostost duha, svetovno nazorsko kozmološka skupnost«, 21. 3. 2014 pa se registrira še »Čezvesoljska zombijevska cerkev blaženega zvonjenja«.

Po internih informacijah na Ministrvu za kulturo, je državni sekretar Aleš Černič, 17. 12. 2013, zavrnil predlog Gregorja Lesjaka, da zavrže registracijo Upasane ter mu poslal posebna navodila za pravilno interpretiranje Zakona o verski svobodi.  Lesjak je 17. 1. 2014 ponovno odločal o registraciji in na izrecno zahtevo in politični pritisk Aleša Černiča registriral Upasano 27. 1. 2014 . 
Ali je minister Grilc kršil zakonodajo?

Spoštovanje, verska svoboda in svoboda mišljenja, so temelj demokracije in človekovih pravic. Sem pa sodi tudi premislek, ali je odločitev ministra Uroša Grilca, da skupaj z Lesjakom in Černičem, registrira svetovno nazorsko skupnost kot versko skupnost pravilna in v skladu s slovensko zakonodajo? V Sloveniji področje verskih skupnosti ureja Zakon o verski svobodi, ki ureja registracijo zgolj verskih skupnosti. Organizacije, ki imajo kot svojo podlago gotovo tudi določena svetovnonazorska prepričanja npr. stranke (mnoge se sklicujejo na svojo svetovnonazorsko opredelitev), lovska društva (svetovnonazorski odnos do narave in živali),  športna društva (svetovnonazorski odnos do zdravja in športnega duha, fairplay ipd.), gasilskska društva in humanitarne organizacije (svetovnonazorski odnos do pomoči potrebnemu v stiski) ipd. urejajo drugi področni zakoni.

Da je to problem, ugotavljajo celo sami ustanovitelji, ko v prijavi govorijo, da Upasana ni vera in nima verskega nauka. Čeprav to skupnost vodi »administrator«, ki je izvoljen za 25 let, je verska narava te skupnosti lahko vprašljiva. Zato se že pojavljajo stališča nekaterih pravnikov, da bo moral minister Grilc javno pojasniti, na kakšni osnovi je registriral ne-versko Upasano, oz. zakaj ne registrira med verske skupnosti tudi Rdečega križa in stranke Socialni demokrati? Nenazadnje, kot je pojasnjeno zgoraj, sta tudi to organizaciji, ki temeljita na določenem svetovnonazorskem pogledu.

Ma. Jo.

Več:

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top