Zakaj so v NSi in Združeni levici proti pravici do pokopa umrlih nerojenih otrok? + odziv NSi

20.9. je bil sprejet Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti. V zgodovino se bo zapisal zaradi priznanja pravice do pokopa in s tem človeškega dostojanstva nerojenim otrokom, ne glede na starost. To smo v zgodovini samostojne Slovenije prvič zapisali v zakon! Hvala vsem, ki so zakon podprli.

Je pa nerazumljivo in žalostno, da je veliko poslank in poslancev glasovalo proti pravici do pokopa umrlih nerojenih otrok! To so poslanke in poslanci: Primož Hainz (DESUS), Matjaž Hanžek (ZL), Jožef Horvat (NSi), Ivan Hršak (DESUS), Julijana Bizjak Mlakar (DESUS), Benedikt  Kopmajer (DESUS), Miha Kordiš (ZL), Marjana Kotnik Poropat (DESUS), Marija Antonija Kovačič (DESUS), Marinka Levičar (DESUS), Uroš Prikl (DESUS), Jože Tanko (SDS), Violeta Tomić (ZL), Peter Vilfan (DESUS), Jernej Vrtovec (NSi) in Ljudmila Novak (NSi)!

Pravice do pokopa umrlega nerojenega otroka ni podprl noben poslanec ali poslanka NSi in Združene levice.

Kako opravičujete svoje nepietetno ravnanje, s katerim ste nerojenim otrokom odrekli človeško dostojanstvo, staršem pa hoteli otežiti slovo od svojega nerojenega otroka in njihovo žalovanje potisniti v samoto, kjer bolečina še bolj boli?

Opora, spoštovanje in priznanje družbe, da je nerojen otrok bitje s človeškim dostojanstvom in pravico do pokopa, je najmanj, kar lahko v znak sočutja kot družba ponudimo staršem, ki tako zgodaj izgubijo svojega otroka.

-----------------------------

Na članek so se odzvali v stranki NSi. Njihovo stališče v nadaljevanju v celoti objavljamo.

"V Novi Sloveniji ostro zavračamo manipulacije, ki so se pojavile v zvezi z našim domnevnim nasprotovanjem pokopu mrtvorojenih in splavljenih otrok. Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki je bil sprejet julija 2016 in o katerem se je ponovno odločalo pretekli torek, 20. septembra 2016, v celoti nadomešča zakon, ki je bil sprejet leta 1984 in na novo ureja pogrebno in pokopališko dejavnost. Ker to področje, ki se tiče vsakega posameznika, zahteva veliko mero občutljivosti in pietete, je še toliko bolj pomembno presojati posledice, ki jih zakon prinaša.

Med drugim v prvem odstavku  20. člena ureja pokop ali upepelitev »mrtvega ploda, ki se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila porodničarja-ginekologa o vzroku smrti in ob smiselni uporabi določb tega zakona.« To smo vedno podpirali, prav tako nikoli v teku obravnav v državnem zboru, to določilo ni bilo deležno nikakršne razprave nobene izmed političnih strank.

Smo pa pri obravnavi zakona nasprotovali drugim predlogom, ki so po našem mnenju nesprejemljivi. Nikakor se ne moremo strinjati z določbo istega zakona, ki izrecno prepoveduje, da bi pokojnik kljub izraženi poslednji volji ležal doma, če je v kraju mrliška vežica. Če umrli želi, da se slovo opravi v njegovi domači hiši, na njegovem domu, je to po našem mnenju potrebno spoštovati. Predvsem na podeželju, kjer imata dom in domačija še vedno drugačen pomen kot v mestih, se še vedno ohranjajo tovrstni običaji. Sprejeti zakon izrecno nasprotuje, da bi umrli ležal doma in to tudi v primeru, če je pokojnik umrl doma in so ga svojci doma uredili. V NSi smo z ustreznim dopolnilom uspeli tudi doseči, da lahko pokojnik do pogreba leži dva dni in ne le en dan, kot je bil prvotni predlog zakona.

V NSi nismo podprli zakona tudi zaradi tega, ker svojci v primeru smrti nimajo pravice izbire izvajalca prvega prevoza pokojnika iz kraja smrti, kot tudi zaradi zelo verjetnega povišanja stroškov pogrebnih storitev, čemur so nasprotovale prav vsa združenja občin (SOS, ZOS, ZMOS) in upokojenci. To so bili ključni razlogi, zakaj NSi zakona ni podprla, seveda pa podpiramo določbo, ki omogoča pokop mrtvorojenih in splavljenih otrok na željo staršev. Zakonu nismo nasprotovali zaradi te določbe, ampak ker zakon kot celota za prebivalce prinaša več negativnih kot pa pozitivnih učinkov.

V NSi spoštujemo človeka od spočetja do naravne smrti, kamor sodi tudi pravica do izražene poslednje volje in pokopa. Naj ob tem spomnimo, da smo bili edina politična stranka, ki je pri obravnavi zakona o presaditvi delov človeškega telesa vložila dopolnila, da se organov evtanaziranih oseb ne sme presajati, kot tudi ne delov splavljenih zarodkov, s čimer bi preprečili vsakršno trgovanje, ki se je na primer nedavno zgodilo v ZDA.

Vsakršno zlonamerno podtikanje in izražanje dvomov v verodostojnost NSi, ki smo mu priča predvsem na družbenih omrežjih, zato odločno in argumentirano zavračamo.

mag. Aleš Trtnik, Nsi"

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top