Državni zbor: Umrlim nerojenim otrokom je končno priznana pravica do pokopa!

V Sloveniji je po dolgih letih prizadevanj umrlim nerojenim otrokom priznana pravica do pogreba! Po vetu državnega sveta je Državni zbor v torek 20. 9. ponovno z veliko večino 56 poslank in poslancev sprejel Zakon o pogrebni in pokopališki dejavnosti, ki prinaša prelomno novost - starši bodo končno lahko pokopali svojega umrlega nerojenega otroka. Poglejte si kateri poslanci so glasovali za in kateri proti

Nekaterim staršem je ob silnih prizadevanjih, če so imeli srečo, da so naleteli na sočutno medicinsko osebje, že uspelo pokopati nerojenega otroka, vendar so se ob tem srečevali z izjemnimi birokratskimi preprekami. Mnogim to na njihovo veliko bolečino žal ni uspelo.

Od sedaj naprej bodo starši veliko lažje pokopali svojega umrlega nerojenega otroka in ščasoma bo postalo samoumevno, da se umrlega nerojenega otroka pokoplje tako kot vsakega drugega človeka.

20. člen (mrtvi plod)

Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se ne glede na njegovo gestacijsko starost lahko opravi na podlagi izrecne želje staršev. Pokop ali upepelitev se opravi na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti in ob smiselni uporabi določb tega zakona.

V komentarju k 20. členu je zapisano:

Pokop ali upepelitev mrtvega ploda se na željo staršev lahko opravi le na podlagi zdravniškega poročila o vzroku smrti. Pri tem ni mišljeno obdukcijsko poročilo, ampak poročilo porodničarja-ginekologa.

Zakon ima sicer še pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Tako se za nerojenega otroka še vedno uporablja popolnoma neprimerna beseda "plod". Prav tako bi morali imeti pravico do pokopa vsi nerojeni otroci - tudi tisti za katere starši ne izrazijo posebne želje po pokopu.

Temu pomembnemu koraku za spoštovanje in človekove pravice nerojenih otrok bodo morali slediti naslednji, vendar je bil prelomen korak storjen. V naši državi imajo nerojeni otroci končno pravico do pokopa, matere in očetje pa pravico do žalovanja. S tem se veča zavest, da je nerojen otrok človek, ki ima tako kot vsak drug človek, ne le temeljno človekovo pravico do pokopa, ampak predvsem tudi do življenja.

Sprejem tega zakona je prav gotovo največji dosežek in prispevek te vlade in opozicije! Koalicija z (1 glasom DESUS) je prispevala 43 glasov (3 premalo za potrditev), SDS 13 glasov; NSi in Združena levica niti enega glasu. Vsem, ki so pripravljali zakon in so zaslužni za njegov sprejem, iskrena zahvala.

 

Avtor

Mateja Lorbar

Družbena aktivistka in analitik slovenske družbe. S svojim možem in s tremi otroki živi v manjšem slovenskem kraju.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top