Ženske so žrtve splava: 2,5 krat večje tveganje za samomor! (5. del)

Vedno več je znanstvenih študij, ki dokazujejo, da je žrtev splava tudi mama, ki naredi splav. Višje tveganje za samomor, naravno smrt in nesreče je samo nekaj znanstvenih dejstev.

62 % večje tveganje za smrt zaradi različnih vzrokov, 2,5-krat večje tveganje za samomor

V Southern Medical Journal je bila leta 2002 objavljena študija, ki dokazuje, da imajo v primerjavi z ženskami, ki rodijo, ženske, ki umetno splavijo, povečano tveganje za smrt zaradi različnih vzrokov, ki traja vsaj osem let. Najbolj izstopata večji tveganji za smrt zaradi samomora in nesreč. Če prenesemo na narodno populacijo (ZDA), to pomeni, da vsako leto zaradi tega umre med 2.000 in 5.000 žensk. (DC Reardon et. al., “Deaths Associated With Pregnancy Outcome: A Record Linkage Study of Low Income Women,” Southern Medical Journal 95(8):834-41, Aug. 2002.)

3,5-krat višja stopnja umrljivosti zaradi samomora, nesreč, umorov

Leta 2005 je bila v European Journal of Public Health objavljena študija, ki govori, da so raziskovalci, ki so preučevali smrti med celotno žensko populacijo na Finskem odkrili, da so tiste, ki so opravile splav, v naslednjem letu imele 3,5-krat višjo stopnjo umrljivosti zaradi samomora, nesreč ali umorov. Stopnja samomorilnosti med ženskami, ki so splavile, je bila šestkrat višja v primerjavi z ženskami, ki so rodile, in dvakrat višja v primerjavi z ženskami, ki so imele spontani splav. (M. Gissler et. al., “Injury deaths, suicides and homicides associated with pregnancy, Finland 1987-2000,” European J. Public Health 15(5):459-63, 2005.)

Na mrliških listih nezabeležene smrti zaradi splava

Na Finskem pa so leta 2004 z raziskavo zdravstvenih kartotek ugotovili, da se 94 % smrti mater, povezanih s splavom, ne da spoznati zgolj iz mrliških listov. Raziskovalci so ugotovili, da je povezovanje mrliških listov z zdravstvenimi kartotekami pokazalo, da je umrljivost, ki je povezana s splavom, trikrat višja od tiste, ki je povezana s porodom. (M. Gissler, et. al., “Methods for identifying pregnancyassociated deaths: populationbased data from Finland 1987-2000,” Paediatric Perinatal Epidemiology 18(6): 44855, Nov. 2004.)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top