Znanstveniki dokazali, da nerojeni otrok že v 6. tednu čuti bolečino, pristaši splava spet postavljeni na laž

Pristaši končanja življenja nerojenih otrok so mnogokrat trdili, da nerojeni otrok pri dvajsetih tednih še ne čuti bolečine, češ, povezave v možganih »ploda« še niso oblikovane. Raziskovalci so takšna zavajanja ovrgli s trdnimi medicinskimi dokazi. Ugotovili so celo, da nerojeni otrok občuti bolečino veliko močneje kot dojenček ali odrasel.

Dr. Paul Ranalli: nerojeni otrok zaznava bolečine že v 6. tednu!

Intenzivnejša zaznava bolečine pri nerojenih otrocih se v zgodnjem obdobju pojavlja zato, ker se sistem zazanave bolečine oblikuje med šestim in dvajsetim tednom, je delujoč ter predstavlja "edinstven čas povečane ranljivosti, ker je sistem zaznave bolečine popolnoma vzpostavljen, sistem uravnavanja in blaženja bolečin pa šele začenja razvijati in se vzpostavi okrog tridesetega tedna," kot pravi dr. Paul Ranalli, nevrolog iz Univerze v Torontu.

Pri dvajsetih tednih ima otrok razvit sistem zaznavanja bolečine: receptorje, hrbtenjačo, živčne predele in talamus - ki so potrebni za prenos in občutek bolečine.

Nerojeni otrok se že v šestem tednu odziva na dotik, v osemnajstem tednu so receptorji bolečine dejavni v celotnem telesu otroka

Podrobnejše raziskave psihologije bolečine pri nerojenih otrocih kažejo, da pri nerojenem otroku ne gre zgolj za zavedanje bolečine, temveč povečano doživljanje bolečine. Med dvajsetim in tridesetim tednom ina nerojeni otrok zelo tanko zaščitno plast kože in več receptorjev bolečine  na kvadratni centimeter kože, kot v vsakem drugem času pred ali po porodu.

Spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti je potrebno vpisati v Ustavo!

Ob spoznanju, da je nerojeni otrok sposoben občutka bolečine, ki jo doživlja zelo globoko, intenzivno in je ob tem povsem nemočen, smo vsi ljudje, poklicani spoštovati človeško življenje od spočetja do naravne smrti in se v družbi zanj zavzemati.

Ali pristaši smrti nerojenih otrok pomislijo pomislijo na grozljive bolečine in smrtni strah nemočnega bitja, ko zdravniki, ki ne spoštujejo Hipokratove prisege, vdrejo v sveti prostor življenja.

Nerojeni otroci ne morejo spregovoriti o svojih bolečinah in opisati svojega smrtnega strahu, niti se boriti za svoje življenje. Potrebujejo zagovornike med nami. Bodimo njihov glas.

Več si lahko preberete tukaj.

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top