6. septembra ob 11.00: Slovesnost v spomin na organizacijo TIGR in vse žrtve fašizma

Gibanje 13. maj vabi na slovesnost v spomin na organizacijo TIGR in vse žrtve fašizma, ki bo v nedeljo 6. septembra ob 11 h, na Kongresnem trgu pred Univerzvo v Ljubljani. 

Poklonili se bomo:

Tigrovcem, žrtvam tržaških in drugih procesov ter vsem žrtvam fašizma.

Na slovesnosti bomo med drugim zapeli izvorno primorsko himno – to je pozabljeno pesem Bazovico, ki je bila kasneje predelana v današnjo Vstala Primorska ter recitirali pesmi v spomin Bazoviškim žrtvam, Tigrovcem in njihovemu vojaškemu poveljniku Danilu Zelenu. Spregovorili bodo tudi sorodniki in znanci Bazoviških junakov, spomnili pa se bomo tudi drugih zamolčanih antifašistov.

Antifašizem organizacije TIGR je bi spontan odgovor na trpljenje, iz katerega se je rodil organiziran ljudski odpor. Ta prvi protifašistični odpor v Evropi je bil pravi zgled pluralnosti in sodelovanja v različnosti - tudi za današnji čas.

TIGR si zasluži državni praznik 13 maj. Na slovesnosti bo predstavljena pobuda, da se v Ljubljani pred predsedniško palačo postavi spomenik Danilu Zelenu in prvim antifašistom v Evropi. Tudi s tem bomo našli pot k zavedanju, da je svoboda pogoj za ves nadaljnji razvoj. 

Iz pesmi Andreja Jelačina posvečene Danilu Zelenu:

Ti šel si med prvimi v boj,
ko človek ni videl izhoda
in padel takrat si,

ko mnogim bila je še
tuja beseda svoboda.

Gibanje 13 maj - Civilna pobuda za obuditev vrednot antifašizma in tigrovstva

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top