84% žensk ni bilo informiranih o tem kaj je splav!? (4. del)

Nadaljujemo s predstavitvijo znanstvenih študij o postabortivnem sindromu in tveganjih s katerimi se srečujejo matere, ki so splavile svoje otroke.

65 % je doživelo travmo, 31 % je imelo zdravstvene komplikacije

V študiji Medical Science Monitor so raziskovalci primerjali Američanke in Rusinje, ki so opravile splav. 65 % Američank v raziskavi doživelo več različnih simptomov posttravmatske stresne motnje (PTSM), ki so jih pripisovale svojim splavom. Le malo več kot 14 % je poročalo o vseh potrebnih simptomih za klinično diagnozo s splavom povzročenega PTSM-ja in 84 % je dejalo, da niso bile deležne primernega svetovanja. 31 % je imelo zdravstvene komplikacije po splavu. (VM Rue et. al., “Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women,” Medical Science Monitor 10(10): SR5-16, 2004)

64 % je doživelo prisilo, 84 % ni bilo v celoti informiranih

V zgornji študiji, ki primerja Američanke in Rusinje, ki so opravile splav, je 64 % Američank poročalo, da so občutile pritisk s strani drugih, da opravijo splav. 84 % jih je reklo, da niso bile deležne primernega svetovanja. (VM Rue et. al., “Induced abortion and traumatic stress: A preliminary comparison of American and Russian women,” Medical Science Monitor 10(10): SR5-16, 2004)

Splav povezan s širokim spektrom motenj v duševnem zdravju

Leta 2008 so bili v Journal of Psychiatric Research objavljeni rezultati ankete, v kateri je sodelovalo 5.877 žensk, je pokazala, da imajo ženske, ki so opravile splav, večje tveganje za različne motnje v duševnem zdravju. Raziskovalci so opazili 15 različnih težav z duševnim zdravjem, med drugim anksiozne motnje (panična motnja, napadi panike, agorafobija, posttravmatska stresna motnja), motnje razpoloženja (bipolarna motnja, manija, huda depresija) in motnje zlorabe substanc. Splav je znatno prispeval k 12-im od 15-ih preučevanih motenj. (PK Coleman et. al., “Induced abortion and anxiety, mood, and substance abuse disorders: Isolating the effects of abortion in the national comorbidity survey,” Journal of Psychiatric Research doi:10.1016/jpsychires.2008.10.009, 2008.)

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top