95% žensk hoče biti informiranih o posledicah splava! (8. del)

Nadaljujemo s predstavitvijo znanstvenih študij po postabortivnem sindromu in tveganjih s katerimi se srečujejo matere, ki so splavile svoje otroke.

Splav negativno vpliva na sprejemanje nadaljnjih otrok

Journal of Child Psychology and Psychiatry je leta 2002 objavil raziskavo po kateri, otroci žensk, ki so opravile splav, uživajo manj podpore v domačem okolju in imajo več vedenjskih težav, kot otroci žensk, ki niso opravile splava. To odkritje potrjuje stališča, da splav negativno vpliva na navezovanje z nadaljnjimi otroki, moti materinske sposobnosti in drugače vpliva na psihološko stabilnost ženske. (PK Coleman, DC Reardon, & JR Cougle, “The Quality of the Caregiving Environment and Child Developmental Outcomes Associated with Maternal History of Abortion Using the NLSY Data,” Journal of Child Psychology and Psychiatry 43(6):743-57, 2002.)

Petkrat verjetnejša zloraba drog med nadaljnjimi nosečnostmi

American Journal of Obstetrics and Gynecology  poroča, da je med ženskami, ki so prvikrat rodile in so predhodno splavile otroka, petkrat večja verjetnost uporabe prepovedanih drog in dvakrat večja verjetnost rabe alkohola med njihovimi nosečnostmi. Ta uporaba substanc za njihove otroke pomeni nevarnost prirojenih okvar, nizke porodne teže in smrti. (PK Coleman et. al., “A History of Induced Abortion in Relation to Substance Abuse During Subsequent Pregnancies Carried to Term,” American Journal of Obstetrics and Gynecology 1673-8, Dec. 2002.)

Povečano kajenje in zloraba drog med nadaljnjimi nosečnostmi

British Journal of Health Psychology je objavil študijo o  ženskah, ki so pravkar rodile. Raziskovalci so v študiji ugotovili, da so v primerjavi z  ženskami, ki so doživele drugačen izid nosečnosti ali niso nikoli umetno splavile, med nosečnostjo bolj verjetno kadile, pile alkohol ali uporabljale marihuano, kokain ali druge prepovedane droge. (PK Coleman, DC Reardon, JR Cougle, “Substance use among pregnant women in the context of previous reproductive loss and desire for current pregnancy,” British Journal of Health Psychology 10, 255-268, 2005.)

95 % mater želi biti v celoti obveščenih o vseh statistično povezanih tveganjih

Journal of Medical Ethics poroča, da ženske, ki razmišljajo o splavu, menijo, da so vse informacije o fizičnih in psihičnih tveganjih, zelo relevantne za njihovo odločitev. 95 % pacientk je želelo biti obveščenih o vseh tveganjih, ki so statistično povezane s postopkom, četudi vzročna povezava med postopkom in tveganjem še ni v celoti dokazana. (PK Coleman, DC Reardon, MB Lee, “Women’s preferences for information and complication seriousness ratings related to elective medical procedures,” Journal of Medical Ethics, 32:435-438, 2006.)

 

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top