Aleš Primc: To je referendum o posvojitvah otrok dvema moškima, dvama ženskama, transseksualcema in queerseksualcema

V ponedeljek, 7. decembra, ob 13. uri je bil gost MMC-jeve spletne klepetalnice v okviru predstavitev prijavljenih organizatorjev kampanje pred referendumom predstavnik Koalicije Za otroke gre! Aleš Primc.

Glasovanje na referendumu o zakonu o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bo v nedeljo, 20. decembra. Državna volilna komisija je sporočila, da je sodelovanje v kampanji napovedalo 39 organizatorjev. Volivci bodo na referendumu odgovarjali na referendumsko vprašanje, ki se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?


Po novi referendumski ureditvi se mora za zavrnitev zakona na referendumu izreči večina tistih, ki se udeležijo referenduma, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Po trenutno veljavnem zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je zakonska zveza skupnost moža in žene. Novela pa to spreminja tako, da določa, da je zakonska zveza skupnost dveh oseb, s čimer izenačuje pravice istospolnih in heterospolnih parov.

Pozdravljeni v MMC-jevi spletni klepetalnici. Ob 12.00 uri se nam bo pridružil predstavnik Koalicije Za otroke gre! Aleš Primc. Vprašanja mu lahko že postavljate.

Aleš Primc se nam je pravkar pridružil v klepetalnici. Pozdravljeni.

Pri obrambi pravic otrok do očeta in matere ste se izpostavili različnim medijskim napadom. Kaj vas žene, da vseeno vztrajate in ščitite družino, materinstvo in očetovstvo?

Lep, dober dan. Čutim dolžnost, da naredim, kar je v naši moči za naše otroke.

Trdite, da zakonske spremembe ukinjajo spol, da bomo od zdaj naprej le še osebe. Ali nismo vsi državljani in državljanke osebe že zdaj (saj imamo vendar osebne izkaznice, ne moške in ženske), imamo pa tudi mnogo drugih vlog, ki jih zakon ne spreminja?

Iz temeljnih določil temeljnega družinskega zakona sta izbrisana moški in ženski spol. Za vas to ni znak za alarm?

 

Pozdravljeni gospod Primc. Kot že ime (ZA otroke gre) pove, ste tukaj za otroke. Ste njihov glas in angel varuh. Rada bi izvedela konkretno, kdo in kako v naši državi ščiti otroke, ki so sami homoseksualci, pa jih v lastnem domu ne sprejmejo? Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.

To je gotovo problem.

Menite da v državi kjer državljani prispevajo k skupnemu, plačujejo davke, prispevke, ne zaslužijo enakih pravic, statusa, možnosti sklenitve zakonske zveze?

Pravica do posvojitve ni pravica odraslih, ki plačujejo davke.

Uporabljate slogan "Za otroke gre". V Sloveniji trenutno imamo tudi številne otroke, ki živijo v istospolnih družinah. Takim otrokom obstoječ zakon ne zagotavlja vseh pravic in vse zaščite, ki jim pripada. Kako predlagate, da se tem otrokom zagotovi istega stanja v družbi, kot vsem ostalim, če ne z izenačitvijo pravic istospolnih?

Pravice otrok so že izenačene ne glede na spolno usmerjenost staršev.

kaj je v Sloveniji drugače v primerjavi z zahodnimi državami (Nizozemska, Francija, Španija, ZDA ...), ki so podobne zakone že sprejele?

V Sloveniji dve osebi istega spola ne moreta posvojiti otroka.

kako se bi Vas dotaknila sprememba ZZZDR? bi bila vaša družina manj vredna?

Ne morem se strinjati, da mojega otroka, če se nama z ženo kaj zgodi posvojita dva moška, dve ženski, dva transseksualca, dva queersesksualca.

Glede na to, da zakonu nasprotujete, kako konkretno bi vi odpravili neenakost med homoseksualnimi in hetersoseksualnimi pari in starši in jim omogočili možnost poroke oz. odpravili zakonske luknje kot so, da registrirani homoseksualni partnerji ne morejo sprejemat medicinskih odločitev za svojega partnerja?

Tako kot imamo urejeno vsi ostali. V posebnih zakonih. Kar se tiče slovesnosti sklepanja istospolne zveze, ohceti naj ima vsak kakor hoče. Če bi bila volja bi bilo tisto, kar še ni, že zdavnaj lahko urejeno. Mislim, da sem odločilno prispeval k vdovski pokojnini za istospolne partnerje ob zadnji pokojninski reformi, ko sem javno podprl predlog SD. Takrat ni bilo v DZ nobenega homoseksuialnega aktivista.

Ali se vam zdi ustavna pritožba v primeru, da bi se Slovenci večinsko izrekli v prid noveli, realna možnost in zakaj?

Po naših omejenih močeh delamo vse, da bi ljudje na referendumu zavrnili posvojitve otrok v istospolna razmerja. To bo za vse otroke in nasploh za vse, tudi za istospolno usmerjene, najboljše.

Dober dan! Zanima me, ali ne velja, da v primeru nesreče etc. otroka dobijo v varstvo kot zakoniti zastopniki ostali sorodniki? Če pa le-teh nima, gre skozi običajen proces posvojitve (torej ne direktno homoseksualnemu paru?)

O teh stvareh odloča Center za socialno delo. Zaposlene na teh centrih pa šolajo v veliki meri na Fakulteti za socialno delo, ki že vrsto let študente uči, da otrok ne rabi mame in očeta. Ena od profesoric Darja Zaviršek pa celo javno razglaša, da ni res da kri ni voda.

Ste se kdaj vprašali, kaj bi storili, če bi postali oče ali dedek homoseksualnega otroka, vnuka?

Rad bi ga imel. Sicer pa bi prosil, da se moje otroke in vnuke,če se da, pusti pri miru.

kakšno rešitev predlagate za otroke, ki so že v istospolnih skupnostih?

Ti otroci imajo, kolikor vem, enake pravice kot ostali otroci. Če je slučajno še kaj, kar ni enako urejeno, naj se takoj uredi. In kot rečeno, obžalujem, da se še ni, ker temu nihče ne nasprotuje.

<Škofjeločan> Sem poročen. Menim, da bova tudi po eventuelnem sprejetu novele, še vedno mož in žena. Zakaj ne bi bila? Ker bo zakonska zveza sklenjena med dvema osebama? Sam mislim, da še vedno med možem in ženo. Ne znam si razložiti, zakaj bi bil to tak problem. Zanima me tudi, zakaj širite strah pred posvojitvami? Sami vemo, da je v vrsti za posvojitve veliko več parov kot pa se dejanskih posvojitev zgodi. Tudi, če bodo homoseksualni pari lahko posvojili otroke, se mi zdi, da je do dejanske posvojitve še zelo daleč.

Če je tako daleč, potem naj se da pa ven iz zakona in ni problema. In bodo pari žensk in moških iz Slovenije lahko posvojili več otrok, ker nekatere države, ki imajo več otrok kot kandidatov za posvojitelje, ne bodo Slovenije uvrstile na črno listo držav, ki ne spoštujejo temeljnih otrokovih pravic. Če si vi želite, da vašega otroka posvojita dva moška ali dve ženski, dva transseksualca, dva queerseksualca, dovolite, da jaz tega za svoje otroke ne želim. Večina na referendumu bo odločila, kdo lahko posvoji otroka.

Torej že obstojoče družine z otroci in istospolnimi partnerji za vas ne predstavljajo problema? Za katere otroke se potem sploh gre? Ali ni to malo hipokritično...?

Otroci v istospolnih razmerjih morajo imeti enake pravice in jih tudi imajo. Če je kakšna zadeva še neurejena naj se takoj uredi. Pri tem referendumu gre predvsem za vse naše otroke, ali smo za to, da jih posvojita dva moška, dve ženski, dva transseksualca, dva queerseksualca. To je glavno vprašanje.

Čas za klepet se izteka. Gostu bomo zastavili zadnje vprašanje.

Zanima me, zakaj Vasa koalicija Za otroke gre! v debato vkljucuje pravico starih starsev do posvojitve. Mar vam ni jasno, da je to povsem nerazumljivo? Starim starsem novela ZZZDR namrec v nicemer ne jemlje skrbnistva, ki je v takem primeru ena in edina primerna resitev.

Stara mama in stari oče sta v mnogih družinah najbližja svojim vnukom takoj za mamo in očetom. Stara mama in stari oče imata prepoved posvojitve otroka. To je nevzdržna, žaljiva in boleča diskriminacija starih staršev. Če je res zadnje vprašanje, se vsem lepo zahvaljujem. vabim vas, da se množično udeležimo referenduma in glasujemo PROTI posvojitvi otrok v razmerja dveh moških, dveh žensk, dveh transseskualcev, dveh queerseksualcev.

Klepet je končan. Hvala gostu za odgovore in uporabnikom za številna vprašanja.

Vse dobro.

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top