Dr. Verica Trstenjak: Kršitve ustave in etičnega ravnanja v primeru koroških dečkov so presegle vse meje!

Ena najbolj priznanih slovenskih pravnic, sodnica in predavateljica evropskega prava na dunajski univerzi, dr. Verica Trstenjak, je v intervjuju za TV Slovenija z Jožetom Možino spregovorila o svoji življenjski poti, mednarodni karieri ter o vrednotah, ki jih je prejela v družini.

Kot pravnica je izpostavila tudi primer koroških dečkov. Dejala je, da so kršitve ustavnih pravic v primeru koroških dečkov prekoračile vse meje in da jo boli aroganca odgovornih za trpljenje otrok.

Dr. Verica Trstenjak: "Če je otrok živel v nekem okolju, kjer se je dobro počutil, ga ne moreš iztrgati iz tega okolja!" 

 

Tem besedam je nedavno pritrdilo tudi Vrhovno sodišče, ki je v sodbi povedalo, da sta dečka po mamini smrti z babico in dedkom dejansko živela v družinskem okolju.

Vprašala se je tudi, kako je mogoče, da so otroka odpeljali iz družinskega okolja in jima celo prepovedali stike s starima staršema. Povedala je, da za takšno ravnanje s strani države ni nikakršnega opravičila in pristavila: "Zoper babico in dedka ni potekala nobena preiskava zaradi nasilja ali slabega ravnanja."

Ko je iz medijev izvedela za potek zgodbe koroških dečkov, je šla preverit sodne zadeve v zvezi s sumi ugrabitev, ki jih je poznala iz prakse. S tem je tudi mednarodno priznana pravnica med vrsticami povedala natančno to, kar v Gibanju za otroke in družine opozarjamo že dlje časa: "Gre za državno ugrabitev otrok!"

V Gibanju za otroke in družine.si pozivamo ministrico Anjo Kopač Mrak in predsednika Vlade RS, ustavnega pravnika Mira Cerarja, ki ministrico ščiti, naj vendarle začneta spoštovati Ustavo RS, kar sta oba tudi prisegla, ter nemudoma vrneta koroška dečka v njuno edino pravo družino k babici in dedku.

Vabimo vas, da množično podpišete peticijo za vrnitev koroških dečkov v družino babice in dedka ter prispevate h končanju nepotrebnega trpljenja koroških dečkov.

Dr. Verica Trstenjak: "Oglasim se samo v primeru, ko vidim, da so kršitve presegle vse meje."

Dr. Trstenjakova poziva k spoštovanju Ustave RS in pravi, da nam mora biti to, kar je zapisano v Ustavi, sveto. Posebej to velja za politike, ki naj s svojim etičnim ravnanjem, tudi z odstopom, pokažejo, da se zavedajo svoje moralne odgovornosti, pri čemer bo o njihovi pravni odgovornosti odločalo sodišče.

S svojim odstopom politik v družbi oblikuje pomembne vrednostne norme; pove, kaj je prav in kaj ne ter tako s svojim zgledom prepreči, da bi se primeri, ki so v nasprotju z zakoni in etičnimi normami, še naprej ponavljali. Priznana pravnica še dodaja, da se politična kultura oblikuje in kaže s spoštovanjem zakonov in Ustave RS v praksi, ne zgolj v besedah. Dr. Verica Trstenjak meni, da je nevarno, ko državljani privolimo v takšno politiko, ki za kršenje ustave in zakonov ne želi prevzeti nikakršne odgovornosti.

Ob teh besedah mednarodno priznane pravnice, dr. Verice Trstenjak, bi se morali oglasiti vsi alarmni zvonci odgovornih za ugrabitev koroških dečkov, skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Posebej zaskrbljena bi morala biti predsednik Vlade RS Miro Cerar, ustavni pravnik in ministrica Anja Kopač Mrak, za katero je skrajni čas, da sprejme odgovornost za svoja škodljiva ravnanja v zadevi koroških dečkov in otroka nemudoma vrne v družino babice in dedka!

Avtor

Franci Donko

Socialni delavec

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top