Franz Jaegerstaetter, heroj boja proti nasilju in krivični državi

Franz Jaegerstaetter je avstrijski pričevalec, svetnik, ki se iz ljubezni do Boga in domovine ni hotel boriti na strani nacistov. Nacisti so ga skušali na različne načine prisiliti, da bi se boril za Hitlerjevo Nemčijo, Franz pa je zavestno odklonil pokorščino nacističnemu nasilju in njihovi krivični državi. Da bi se nekoliko uklonil in s tem zelo verjetno rešil življenje, so ga prepričevali mnogi, tudi njegov župnik in celo škof. Njegove vesti ne nacisti z nasiljem, ne vsi ostali s prepričevanjem, niso mogli premakniti. Umorili so ga na krut način, z obglavljenjem, 9. avgusta 1943. Usmrčen je bil na isti dan kot leto poprej  Edith Stein v Auschwitzu.

Zvestoba družini in domači zemlji

Žena ga je v plemeniti odločitvi vseskozi podpirala in nekaj dni pred smrtjo je Franz napisal ganljivo pismo sorodnikom:"... Ne morem vam prihraniti bolečin, ki jih prenašate zaradi mene. Kako težko je moralo biti šele za našega Odrešenika, ko je s svojim trpljenjem in smrtjo povzročil tako veliko žalost svoji materi - in skupaj sta nosila vse to iz velike ljubezni do nas grešnikov ... in zdaj vas mož, sin, oče, zet in svak še enkrat pozdravljam pred svojim zadnjim potovanjem. Srce Jezusovo, srce Marije in moje srce so združeni v času in večnosti .... ".
Tako svojo ljubezen do Boga in bližnjih Franz strne v svojem zadnjem pismu družini, preden so ga nacisti usmrtili. Pri odločitvi za pričevanje ga je žena vedno podpirala, tudi takrat, ko so ga mati in drugi v njegovi vasi prosili, naj se ukloni nacistom, zato da bi si rešil življenje.

Ljubezen do Boga in domovine sta sestri

Franz se je ostro upiral nacistični prilkjučitvi Avstrije. Duhovnik v njegovi vasi je občudoval Franzovo načelno držo, vendar ga je opozoril, da je upiranje nacizmu zanj lahko zelo nevarno, saj so nacisti brez opozicije - tudi najblažje oblike.  Duhovnik ga ni poskušal ustaviti, vendar pa ga je opozoril, da  ima določene obveznosti in mora  »iti s tokom«, ker je mož in oče, in skrbnik njegovih staršev in njihove kmetije.

Franz je razumel vse to, vendar je odgovoril, da ne more lagati, ker je Hitlerjev režim sam po sebi zlo. Tako mu je odgovoril: ..."Poleg tega, oče, sem prepričan, da me Bog  prosi, naj živim po svoji vesti. Če Bog sporoča, kaj želi naj storim, potem vem, da bo poskrbel za mojo ženo in družino "(Hanley; 1983).

Ko so avstrijci leta 1938 skorajda soglasno sprejeti nacistično okupacija domovine, je Franz zapisal pomenljive misli: "Mislim, da to, kar se je zgodilo v Avstriji spomladi leta 1938 ni drugačno od tega, kar se je zgodilo na Veliki četrtek pred tisočdevetsto leti, ko je množica izbirala med nedolžnim Odrešenikom in razbojnikom Barabo."

Misel prevajalca: Čeprav malo znan, nam je Franz Jaegerstaetter svetel zgled boja proti totalitarnemu nasilju in krivični državi, ki v drugačnih okoliščinah tudi dandanes zanika človekovo svobodo in dostojanstvo. Žalostno je, da se naše šole trudijo, kako bodo ugajale eliti, namesto da bi vzgajale otroke za življenje s plemenitimi zgledi, kakršen je Franz  Jaegerstaetter. Ob zgledih, kakršen je Franz Jaegerstaetter smo poklicani prepoznavati znamenja časa in pričevati za spoštovanje človekovih pravic, v prvi vrsti do življenja od spočetja do naravne smrti.

Več o Franzu Jaegerstaetterju lahko najdete na povezavi: http://www.justpeace.org/franz.htm

Prevod in povzetek: Franci Donko

Sorodne novice

Komentarji

Komentiranje trenutno ni mogoče.

KUL.si - Zavod za družino in kulturo življenja je neprofitna organizacija, ki je leta 2009 nastala z namenom pospeševanja temeljnih vrednot: človeškega življenja, človekovih pravic, družine, solidarnosti, demokracije, svobode in aktivnega državljanstva. Spletna stran 24kul.si je interna spletna stran zavoda, Civilne iniciative za družino in pravice otrok ter Koalicije za otroke gre!. Namenjena je izključno informiranju svojih članov in simpatizerjev.

E-novice

E-novice so namenjene obveščanju o delovanju Zavoda KUL.si in povezovanju vseh, ki jih zanima problematika družine in življenja.

Back to Top